AddToAny

Bitter strid i det skotske nasjonalistpartiet

Det stormer i skotsk politikk. En bitter strid mellom to politiske giganter kan knuse det skotske nasjonalistpartiet SNPs drøm om en ny folkeavstemning om selvstendighet.
Paradoksalt nok er det de to som har stått i spissen for kampen for skotsk selvstendighet de siste tiårene - SNP-leder og førsteminister Nicola Sturgeon og hennes forgjenger og tidligere mentor Alex Salmond - som nå ligger i en bitter strid med hverandre.

Det skjer bare få uker før et viktig skotsk valg, der SNP ligger an til å få rent flertall i den skotske nasjonalforsamlingen, og i en tid der 20 meningsmålinger på rad viser flertall for skotsk uavhengighet. Men kan det hele smuldre hen i ukene før valget 6.mai?

- Personkonflikter når de blir skarpe nok, kan jo overskygge ethvert nobelt mål man ellers skulle samles om, sier førstelektor Øivind Bratberg ved Universitet i Oslo i ukas episode av Pod Britannia, der bråket i SNP er tema.

Sterke anklager

SNP er det klart største partiet i Skottland og det tredje største i Underhuset i London. Nasjonalistpartiet har hatt regjeringsmakt i Skottland siden 2007.

Nicola Sturgeon ble partileder og førsteminister i 2014 i kjølvannet av folkeavstemningen om selvstendighet, som endte i 55-45 i favør av fortsatt britisk union. Sturgeon har i dag en enestående rolle i skotsk politikk, og har blitt en av Storbritannias mest populære partiledere.

Hun har hatt en god hånd om pandemien, har hatt dagl

Les mer

Flere saker fra forskning.no

KRONIKK: Legemidler på ville veier er problematisk. I januar tidligere i år kunne NTNU og SINTEF melde om at det var funnet legemidler som antidepressiva og smertestillende i krepsdyr på Svalbard.
forskning.no 15.04.2021
PODCAST: De nylige opptøyene i nordirske byer skyldes ikke brexit og en republikansk begravelse ene og alene. De lojalistiske protestantene føler seg oversett og neglisjert av politikerne. Også av sine egne.
forskning.no 15.04.2021
Hvorfor ble et foster gjemt i graven til en av verdens best bevarte mumier fra 1600-tallet?
forskning.no 15.04.2021
Forskere bak ny studie mener de har funnet en metode for å forutse spredningen av visse typer pollen gjennom en hel sesong.
forskning.no 15.04.2021
Det er flere kvinner enn menn som har fått bivirkningen av vaksinene fra AstraZeneca og Johnson&Johnson. Men sammenhengen er ikke så sterk at man kan utelukke at menn også er i faresonen, sier vaksineforsker Gunnveig Grødeland.
forskning.no 15.04.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt