AddToAny

Bistandsorganisasjonene forventer at énprosentmålet opprettholdes

En knapp uke før statsbudsjettet legges frem, deler hjelpeorganisasjonene bekymringer for bistandsbudsjettet. I en tid med kraftig økende inntekter til statskassen frykter mange at man ikke når opp til énprosentmålet.
Torsdag 6. oktober legger regjeringen frem forslag til statsbudsjett for 2023. Statsminister Jonas Gahr Støre har allerede varslet at det kommer til å bli bråk og finansminister Trygve Slagsvold Vedum har uttalt at pengebruken må strammes inn.

«Selv om staten også får høyere inntekter neste år, øker utgiftene mer. Samlet sett får vi derfor et inndekningsbehov i statsbudsjettet for neste år på flere titalls milliarder kroner. Dette skjer samtidig som oljepengebruken må reduseres av hensyn til økonomien og den kraftige prisveksten», heter det i en pressemelding fra Finansdepartementet.

Da regjeringen la frem revidert nasjonalbudsjett i mai i år, skapte det furore i Bistands-Norge. Det foreslåtte kuttet i bistanden lå på fire milliarder kroner. Etter flere uker med forhandlinger ble store deler av kuttet reversert, men et kutt på 1,5 milliarder ble opprettholdt for å finansiere flyktningtiltak i Norge.

Skuffelsen var stor blant bistandsorganisasjonene, og generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Dagfinn Høybråten, mente Norge fremsto som en «grådig krigsprofitør».

Hvilke forventninger og bekymringer har bistandsaktørene til neste års budsjett?

Håper på solidarisk budsjett

- Vi har merket oss at regjeringen er ute og demper forventningene til budsjettet på grunn av utfordringene knyttet til økte renter og prisstigning, samtidig som vi vet at norsk økonomi vokser enormt som følge av de enorme energiinntektene fra olje og gass. Med utgangspunkt i målsettingene og forpliktelsene man har i forhold til bistand, bør vi forvente et bistandsbudsjett som viser en tilsvarende vekst, sier Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Høybråten anerkjenner at regjeringen Støres første egne forslag til statsbudsjett lages under svært krevende internasjonale forhold, og mener det kommer til å bli svært tydelig hvilke prioriteringer regjeringen har.

- At vi ikke kan bruke så mye penger og øke oljepengebruken hjemme, tror jeg de fleste forstår. Men å forklare hvorfor vi ikke kan bruke mer penger på verdens fattigste, som ikke har noen innvirkning på prisene eller inflasjonen her hjemme, kan bli vanskelig. I hvert fall internasjonalt, hvor det er blitt svært

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Det som skjer nå er en påminnelse om at mat fremdeles handler om makt og innflytelse.
Bistandsaktuelt 25.11.2022
Fredsavtalen mellom partene i bringer håp, men krisen i det nordlige Etiopia fortsetter.
Bistandsaktuelt 25.11.2022
Ny dokumentlekkasje avslører at en Norfund-deleid bank samhandler med selskaper eid av juntaen i Myanmar. - En betydelig omdømmerisiko for Norfund, sier Justyna Gudzowska i den Washington-baserte organisasjonen The Sentry.
Bistandsaktuelt 25.11.2022
På FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner setter FOKUS søkelyset på vold mot ofre for menneskehandel. Vi etterlyser at de blir en del av Norges internasjonale innsats mot vold mot kvinner.
Bistandsaktuelt 25.11.2022
Natt til søndag kom forhandlerne til enighet om en slutterklæring og klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh kunne offisielt avsluttes. - Vi er fortsatt på samme veien som vi var på for to uker siden, sier seniorrådgiver i Kirkens Nødhjelp.
Bistandsaktuelt 24.11.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt