AddToAny

Bipolar lidelse og personlighetsforstyrrelse: - Jeg skammer meg ikke over seksualiteten min

Bipolar lidelse og personlighetsforstyrrelse: - Jeg skammer meg ikke over seksualiteten min
Hun trenger noen som ikke jatter med når det blåser opp til storm i hodet. Som den psykiatriske sykepleieren som sa at det ikke er så lurt med kontaktannonse akkurat nå.
Kvinnen i 40-årene peker med en ullvott mot hodet sitt og drar lua litt lenger ned i panna.

I denne teksten er hun anonymisert, vi bruker navnet «Bente».

Sykepleien møter henne på Grünerløkka i Oslo, hvor hun er på besøk noen dager. Hun har sagt ja til å snakke om hvordan de psykiske lidelsene hennes påvirker - eller ikke påvirker - seksualiteten. Det er et stort og følsomt tema hun har sagt ja til å dele fra.

Under en kveldstur i en vinterkledd by starter hun med å fortelle om seg selv:

Bente har bipolar lidelse type 1. (Se faktaboks nederst) Hun har også en underliggende personlighetsforstyrrelse:

- Den heter engstelig unnvikende personlighetsforstyrrelse og gjør blant annet at jeg respekterer andres grenser veldig, sier hun.

Snakker for seg selv

Men mest av alt er hun seg selv, Bente som skal leve et liv. Hun understreker at når hun forteller om sine tanker rundt de psykiske lidelsene hun har, og hvordan det påvirker seksualiteten, så snakker hun om seg selv.

Hun generaliserer ikke, og sier at andre med de samme diagnosene har sine egne historier og erfaringer med hvordan det påvirker eller ikke påvirker.

For henne har den bipolare lidelsen i det siste vist seg ved at hun stort sett har vært «litt høy», som hun sier selv - ikke manisk, ikke depressiv, forklarer hun.

- Jeg er stort sett blid og kan skravle mye, sier hun.

Trenger sparring om det normale

- Jeg er ikke diagnosene mine. Jeg har dem og de påvirker meg. Og jeg har ingenting å skamme meg over, jeg er som je

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

- Det er en irriterende kamp vi må ta hvert år. Vi vet vi er underbetalt, og vi vet vi trenger vanvittig mange folk i årene fremover, sier NSFs leder foran meklingen i lønnsoppgjørene.
Sykepleien 18.05.2021
Det norske legemiddelselskapet Bergenbio viser i en studie at en norsk kreftmedisin kan være effektiv mot alvorlig koronasykdom.
Sykepleien 18.05.2021
EUs legemiddelbyrå sier Pfizer-vaksinen kan lagres i kjøleskapstemperatur i opp mot en måned. Det kan føre til at færre doser må kastes, sier Espen Rostrup Nakstad.
Sykepleien 18.05.2021
Får du urene hender nok en gang, da må du ikke glemme doktor Radtkes sang.
Sykepleien 16.05.2021
- Helt siden jeg var sykepleierstudent har det å jobbe i hjemmesykepleien blitt assosiert med noe kjedelig og lite faglig utfordrende. Min erfaring er en helt annen, skriver sykepleieren.
Sykepleien 15.05.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt