AddToAny

- Beitenekt vil være en katastrofe

Øyer Tretten Sau og Geit frykter katastrofale konsekvenser for beitenæringa om Mattilsynet skulle vedta beitenekt etter bjørneobservasjonn i Gudbrandsdalen.
I slutten av mai ble det observert en bjørn sør i Gudbrandsdalen. Bjørnen ble fanget opp ved hjelp av viltkamera nord i Tretten i Øyer kommune.

Ifølge Gudbrandsdølen Dagningen, som første omtalte saken, ønsker nå også vilt- og utmarksforvaltningen i regionen felling av bjørnen. I likhet med næringa, frykter forvaltningen for sauen i områdene.

Pest eller kolera

På grunn av skadepotensialet, har Mattilsynet påpekt dyreeiers ansvar for å avvente slipp når en skadevolder er i beiteområdet. Noe formelt beitenektsvedtak er ennå ikke truffet, men Mattilsynet har hjemmel til et slikt grep. Hensikten er da å hindre at beitedyr lider under rovviltangrep. Men konsekvensene av et slikt vedtak vil være enorme, fastslår lokallagsleder Marthe Lang-Ree i Øyer Tretten Sau og Geit.

- Det er helt uaktuelt med beitenekt. Vil man nekte beiting, vil det være katastrofalt. Vi har ikke fôr til det! Hvordan skal det erstattes? Vi snakker om enorme summer, for det er 5-6000 sau i Øyer, sier Lang-Ree til Bondebladet.

Hun viser til at enkelte sauebønder allerede har valgt å holde igjen dyr

Les mer

Flere saker fra Bondebladet

Veterinærinstituttet vurderer situasjonen som alvorlig Veterinærinstituttet har påvist mædi i ett sauehold i Trøndelag, og i en kontaktbesetning er det påvist antistoffer mot mædi-virus.
Bondebladet 23.07.2019
Tollsatsen på hele/halve slakt av storfe settes ned til kr 24,00 per kg fra 23. juli til 26. august.
Bondebladet 22.07.2019
På nabogårdene til Lars Fredrik Stuve har de gått fra korn til gras, og det samme har skjedd mange steder. - Det er ikke bare ammekua som er et problem. Det er blitt så god økonomi i å produsere gras, at folk går over til det, sier Stuve.
Bondebladet 19.07.2019
For ganske nøyaktig ett år siden, ble det meldt om ekstrem skogbrannfare på Sør- og Østlandet. Årsaken var vedvarende høye temperaturer og tilnærmet null nedbør.
Bondebladet 18.07.2019
Med sine 20 etasjer blir Skellefteå kulturhus verdens høyeste trehus, målt i antall etasjer. Bygget skal stå klart i 2021, skriver trenytt.no.
Bondebladet 18.07.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt