AddToAny

Bedriftene må få korona-støtte for å holde folk i jobb, krever LO

Nå trenger vi ordninger som holder folk i jobb, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Hun advarer mot å stenge samfunnet på ny.
I formiddag har LO-leder Peggy Hessen Følsvik krisemøte med regjering og representanter for arbeidsgiverorganisasjoner.

Hennes beskjed er klinkende klar: LO er imot å stenge ned samfunnet eller gi støtteordninger til næringslivet slik at de velger å stenge ned.

- Vi må holde hjulene i gang slik at folk har en arbeidsplass å gå til, sier LO-lederen.

Følsvik mener det er bedre å få på plass en lønnsstøtteordning slik LO alltid har krevd, enn å betale bedriftene for å stenge. Slik kan bedriftene få støtte for å holde folk i jobb, selv om det skulle bli redusert aktivitet.

LO ber derfor regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

- Dersom det viser seg at smitteverntiltakene må forlenges og virksomheter sliter med å holde hjulene i gang, må vi få på plass nye økonomiske kompensasjonsordninger, sier Følsvik.

Gratis hurtigtester til folket

Hun ber også arbeidsgiverne om å stille opp.

- Sammen med myndighetene må de sikre at arbeidstakere får gratis hurtigtester og tilbud om vaksine på arbeidsplassen, mener Følsvik.

Hun understreker at folk som ikke er smittet må kunne handle, spise og reise uten å føle utrygghet.

- Derfor må alle få bedre tilgang til selvtester, slik at man kan gå på jobb uten å være redd for å smitte kollegaer. Eller på handlesenteret uten å være redd for å smitte butikkpersonale. Da må selvtester være gratis enten du tar dem hjemme eller på arbeidsplassen.

Den rimeligste hurtigtesten koster rundt 60 kroner stykket, hvis man kjøper en pakke med ti.

Folk må få den tredje dosen

LO-lederen fastholder at befolkningen må få den tredje vaksinedosen - så fort det er mulig.

Følsvik understreker at vi må sørge for å ha en høy og vedvarende immunitet. Først og fremst for å sørge for våre eldre og sårbare, men også for at samfunnet kan holde åpent og folk ha en jobb å gå til.

- Vaksineringen kan ikke gå raskt nok. Å få opp tempoet er det viktigste regjeringa kan gjøre nå. Hver vaksine teller. Det vil være avgjørende for hvordan vi som samfunn kommer oss gjennom vinteren, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Vaksinering på arbeidsplassene

Arbeidsgiverne må nå legge til rette for økt vaksinering, krever LO.

LO-lederen har en klar oppfordring til landets arbeidsgivere:

- Arbeidsgivere må slippe inn folk med hvite frakker på arbeidsplassen.

- Den bedriften som ennå ikke har planen klar med å tilby sine ansatte vaksiner, bør straks ta tak i det. Enten ved å legge til rette for at ansatte får reist til det lokale vaksinesenteret, eller at det vaksineres på arbeidsplassen, sier Peggy Hessen Følsvik.

Hun mener det vil kunne gjøre at grupper med lav vaksinegrad i langt større grad tar vaksine.

- Særlig utenlandske arbeidere har større sannsynlighet for å takke ja til vaksine, dersom de tilbys denne på jobb i Norge. Det er de tilbakemeldingene vi får fra våre tillitsvalgte, og som blir bekreftet av helsemyndighetene.

Image-text:

Håvard Sæbø

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

Extra-info:

Tiltak korona:

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Nesten halvparten - 46 prosent - av de som jobber deltid i varehandelen svarer at de ikke har valgt dette selv. Det viser en fersk rapport fra Tankesmien Agenda.
HK-Nytt 17.08.2022
Du må være 100 prosent arbeidsufør for å ha rett til ny ferie senere, hvis du er så uheldig å bli syk i ferien.
HK-Nytt 16.08.2022
Kiosksjefen ved Best Lier truet en ansatt med lønnstrekk på 1.000 kroner ved mobilbruk i arbeidstida. - Ulovlig, hevder tillitsvalgt.
HK-Nytt 15.08.2022
Prissjokket knuser alle visjoner fra lønnsoppgjøret om økt kjøpekraft.
HK-Nytt 11.08.2022
Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå. Prisene i juli var 6,8 prosent høyere enn prisene i juli året før.
HK-Nytt 10.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt