AddToAny

Bedriftene må få korona-støtte for å holde folk i jobb, krever LO

Nå trenger vi ordninger som holder folk i jobb, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Hun advarer mot å stenge samfunnet på ny.
I formiddag har LO-leder Peggy Hessen Følsvik krisemøte med regjering og representanter for arbeidsgiverorganisasjoner.

Hennes beskjed er klinkende klar: LO er imot å stenge ned samfunnet eller gi støtteordninger til næringslivet slik at de velger å stenge ned.

- Vi må holde hjulene i gang slik at folk har en arbeidsplass å gå til, sier LO-lederen.

Følsvik mener det er bedre å få på plass en lønnsstøtteordning slik LO alltid har krevd, enn å betale bedriftene for å stenge. Slik kan bedriftene få støtte for å holde folk i jobb, selv om det skulle bli redusert aktivitet.

LO ber derfor regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

- Dersom det viser seg at smitteverntiltakene må forlenges og virksomheter sliter med å holde hjulene i gang, må vi få på plass nye økonomiske kompensasjonsordninger, sier Følsvik.

Gratis hurtigtester til folket

Hun ber også arbeidsgiverne om å stille opp.

- Sammen med myndighetene må de sikre at arbeidstakere får gratis hurtigtester og tilbud om vaksine på arbeidsplassen, mener Følsvik.

Hun understreker at folk som ikke er smittet må kunne handle, spise og reise uten å føle utrygghet.

- Derfor må alle få bedre tilgang til selvtester, slik at man kan gå på jobb uten å være redd for å smitte kollegaer. Eller på handlesenteret uten å være redd for å smitte butikkpersonale. Da må selvtester være gratis enten du tar dem hjemme eller på arbeidsplassen.

Den rimeligste hurtigtesten koster rundt 60 kroner stykket, hvis man kjøper en pakke med ti.

Folk må få den tredje dosen

LO-lederen fastholder at befolkningen må få den tredje vaksinedosen - så fort det er mulig.

Følsvik understreker at vi må sørge for å ha en høy og vedvarende immunitet. Først og fremst for å sørge for våre eldre og sårbare, men også for at samfunnet kan holde åpent og folk ha en jobb å gå til.

- Vaksineringen kan ikke gå raskt nok. Å få opp tempoet er det viktigste regjeringa kan gjøre nå. Hver vaksine teller. Det vil være avgjørende for hvordan vi som samfunn kommer oss gjennom vinteren, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Vaksinering på arbeidsplassene

Arbeidsgiverne må nå legge til rette for økt vaksinering, krever LO.

LO-lederen har en klar oppfordring til landets arbeidsgivere:

- Arbeidsgivere må slippe inn folk med hvite frakker på arbeidsplassen.

- Den bedriften som ennå ikke har planen klar med å tilby sine ansatte vaksiner, bør straks ta tak i det. Enten ved å legge til rette for at ansatte får reist til det lokale vaksinesenteret, eller at det vaksineres på arbeidsplassen, sier Peggy Hessen Følsvik.

Hun mener det vil kunne gjøre at grupper med lav vaksinegrad i langt større grad tar vaksine.

- Særlig utenlandske arbeidere har større sannsynlighet for å takke ja til vaksine, dersom de tilbys denne på jobb i Norge. Det er de tilbakemeldingene vi får fra våre tillitsvalgte, og som blir bekreftet av helsemyndighetene.

Image-text:

Håvard Sæbø

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

Extra-info:

Tiltak korona:

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Som 13-åring begynte Camilla Hermansen å jobbe som avisbud for å bidra med penger til familien.
HK-Nytt 27.01.2022
- 1930-tallet er plakatens storhetstid, sier kunsthistoriker og fotoarkivar Sølvi Bennett Moen ved Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.
HK-Nytt 27.01.2022
Med en negativ hurtigtest kan man nå gå på jobb selv om andre i husstanden har covid-19. Men arbeidsgivere kan normalt ikke kreve å få se hurtigtesten.
HK-Nytt 26.01.2022
De ansatte i klesbutikken Zizzi på Jessheim var misfornøyde med at de måtte bruke fritida på opplæring på en app. Det fikk de en løsning på.
HK-Nytt 25.01.2022
Assisterende butikksjef Kristine Mevik har gjennomført Digitaliseringsskolen for varehandelen.
HK-Nytt 24.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt