AddToAny

Bare ett av fem barn søker profesjonell hjelp etter voldshendelser

20 prosent av barn og unge har opplevd en form for vold i løpet av livet. Bare én av fem av disse sier at de har snakket med en profesjonell hjelper. Rundt halvparten har aldri snakket med noen om volden.
Dette viser en fersk undersøkelse fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS). Undersøkelsen er basert på svar fra over ni tusen ungdommer fra hele landet mellom 12 og 16 år, som har fortalt om sine opplevelser og om oppveksten sin.

Svarene viser at mange av ungdommene har tenkt at volden ikke var viktig nok eller alvorlig nok, og at de følte at de ikke trengte hjelp. Derfor har de ikke sagt ifra til noen.

- Men vi ser også at følelsen av skam og skyld, og redselen for hva som kan skje hvis andre får vite noe, er viktige faktorer som ungdommen oppgir, forteller Gjertrud Hafstad, forsker ved NKVTS.

Denne uken lanserte Redd Barna og NRK Super filmer og undervisningsopplegg om vold mot barn. Dette er femte gang NRK Super har temadager om ting det er vanskelig, men viktig at voksne prater med barn om.

Vold kan skje på flere arenaer

Funnene fra undersøkelsen viser også at volden ikke bare begrenser seg til én arena. De som har opplevd vold i hjemmet, har i større grad vært utsatt for krenkelser utenfor hjemmet, for eksempel fra jevnaldrende.

- Det er det viktig at vi får med oss, sier Hafstad.

Hun kan også fortelle at fysisk og psykisk vold, seksuelle overgrep og omsorgssvikt, sjelden opptrer alene eller som isolerte hendelser. Over halvparten av dem som sier at de har vært utsatt for psykisk vold, har også opplevd fysisk vold.

- Det understreker viktigheten av at vi voksne undersøker. Dersom et barn sier at det har

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Den britiske regjeringen gjør som flere andre land og innfører påbud om å bruke munnbind i butikker.
Sykepleien 14.07.2020
En gravid kvinne i 20-årene og hennes ufødte barn døde på Sykehuset Namsos. Kvinnen fikk ikke forsvarlig helsehjelp, slår Fylkesmannen fast.
Sykepleien 14.07.2020
En ny covid-19-bølge i vinter kan kreve 120 000 flere dødsofre i Storbritannia enn det man har sett hittil, ifølge en modell utarbeidet av britiske forskere.
Sykepleien 14.07.2020
Den franske regjeringen og fagforeninger skrev under på en avtale verdt åtte milliarder euro mandag.
Sykepleien 14.07.2020
Koronapandemien virker glemt hos mange av oss. Men den lar seg ikke stanse ved at vi stikker hodet i sanden. Vi må ta vår del av ansvaret og ta inn over oss koronavirusets alvor, skriver Jörn Klein.
Sykepleien 13.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt