AddToAny

Bankmyggene svermerpå mobilen

Bankmyggene svermerpå mobilen
I løpet få år har en sverm av nye bankmygger landet på nordmenns mobilskjermer. Enkeltvis er neppe slike banker en trussel mot de store etablerte finanskonsernene, men samlet kan de mange bankmyggene bli en stor utfordring.
De teknologibaserte oppstartbankene med fancy appnavn skjøt fart i EØS-området i kjølvannet av EUs nye betalingstjenestedirektiv PSD2 som trådte i kraft i 2018. Direktivet ble innført i Norge i september 2019.
Dette EU-direktivet regulerer betalingsformidlingen i EU og EØS. Det kan føre til store endringer når det gjelder betalingstjenester i Europa.
Teknologisk modenhet er en annen viktig grunn til at fenomenet har skutt fart i det norske markedet.

IKKE REDD FOR APPENE
Geir Kristiansen, kredittanalytiker i Nordic Credit Rating AS, mener at norske banker ligger langt fremme teknologisk.
- Norske banker er kanskje enda flinkere på mobilbank enn på nettbank. Situasjonen er en annen ute i Europa, hvor fintech-banker nok vil ha noen fortrinn fremfor eksisterende konkurrenter. Jeg tror ikke apper er en så stor trussel i Norge, sier Kristiansen.
Likevel gjør svenske nisjebanker det bra også her. Bluestep Bank, Collector, Resursbank, TS Bank og Nordax er noen eksempler. Noen av dem har foretatt oppkjøp av norske banker. I mars la svenske Nordax Bank AB for eksempel inn et oppkjøpsbud på Bank Norwegian.
I snitt går de svenske bankene omtrent like bra som sine norske konkurrenter. Norske banker vokser primært utenfor landet - i Sverige og Finland.
Den særnorske låneforskriften og det norske gjeldsregisteret, som utenlandske aktører opplever som begrensninger, holder utlendingene noe tilbake på det norske markedet
Gå til mediet

Flere saker fra Finansfokus

Unge boligkjøpere med ressurssterke foreldre i ryggen kommer seg fortere inn og er med på å presse prisene oppover, som i sin tur gjør det enda vanskeligere for de som ikke er like heldig, sier Kristine Langfjell.
Finansfokus 22.10.2021
De ansatte i Handelsbanken reagerer med stor uro og sjokk på beslutningen om å legge ned virksomheten i Danmark og Finland. - Det er et sjokk, kort og godt.
Finansfokus 21.10.2021
Ledere som styrer på mikronivå er ikke veien å gå. I finansbransjen er det en hybridhverdag som venter medarbeiderne. Det kom frem i en samtale mellom Tove Selnes og Vigdis Mathisen under årets YS-konferanse.
Finansfokus 20.10.2021
Når var du på date sist? - I går faktisk. Svaret kommer raskt og med et smil. - Hvem betalte? Latter. - Det gjorde ingen. Vi plantet et morelltre. - Når var du på ut-og-spise-date sist da? Mer latter. - Det er ikke så lenge siden.
Finansfokus 19.10.2021
Etter gjenåpningen av Norge diskuterer ledelsen og tillitsvalgte i finansnæringen hvilken fleksibilitet de ansatte kan få i valget av arbeidssted.
Finansfokus 18.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt