E-post: Hege Tunsjø; hetu@oslomet.no
Av GRO GUNDERSEN(1), bioingeniør, MSc; VAHID BEMANIAN(1), Ph.d; ALEXANDER ENDRES(2), MD; STEPHAN BRACKMANN(2,3); MD, Ph.d; HEGE TUNSJØ(4), bioingeniør, Ph.d
1) Avdeling for tverrfaglig laboratoriemedisin og medisinsk biokjemi, Akershus universitetssykehus 2) Gastromedisinsk avdeling, Akershus universitetssykehus 3) Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo 4) Institutt for naturvitenskapelige helsefag, OsloMet - storbyuniversitetet
E-post: Hege Tunsjø; hetu@oslomet.no
Bakterier i tarmen som mulige biomarkører.pdf (500 KB)
Kolorektal kreft og tarmens mikrobiota
Kolorektal kreft (kreft i tykk- og endetarm) er en av de hyppigst forekommende kreftformene både i Norge og resten av verden (1, 2). Insidensen har vært høy i mange år, men med en nedgang det siste tiåret, spesielt i de vestlige land (3). I Norge har vi derimot sett en klar økning de siste ti årene og i 2012 og 2018 lå Norge på topp i verden med prosentvis flest antall tilfeller av kolorektal kreft hos kvinner. Tall fra Kreftregisteret viser at det i 2018 var 4428 nye tilfeller av tykk- og endetarmskreft i Norge (2).
Risikofaktorer for utvikling av kolorektal kreft er overvekt, kosthold, tobakk/alkoholforbruk, inaktivitet, arvelige faktorer, inflammatoriske tarmsykdommer (IBD) som ulcerøs colitt og Crohns sykdom - og kanskje den viktigste; alder. Personer over 50 år har betydelig økt risiko sammenlignet med personer under 50 år (2).
Nyere forskning viser at det mikrobielle miljøet i tykktarmen (mikrobiotaen) også kan ha betydning for utvikling av kolorektal kreft. Selv om kunnskapsgrun