AddToAny

Bønder på flukt etter ressurskamp i Nigerias «food-basket» - truer matsikkerheten

Bønder på flukt etter ressurskamp i Nigerias «food-basket» - truer matsikkerheten
I skyggen av Boko Haram-konflikten er hundretusener nå på flukt sentralt i Nigeria. Nomadiske gjetere og «kveg-vakter» fortrenger fastboende bønder etter blodige sammenstøt, advarer Leger uten grenser.
- En kamp om ekstremt knappe ressurser, sier Nupi-forsker Morten Bøås.

- Etter at de drepte mannen min, brente de ned hjemmet vårt. Nå har hverken jeg eller barna en matte å sove på. Å få tak i rent vann er ekstremt utfordrende.

Philomena Agbobo er bare én av mange fordrevne sentralt i Nigeria.

Til Leger uten grenser forteller enken hvordan hun og de fem barna måtte flykte da ektemannen ble drept i sammenstøt med kveg-gjetere.

Nå bor den lille familien i Naka-leiren, sør for hovedstaden Abuja.

I skyggen av Boko Haram-konflikten nordøst i landet, har vold mellom omreisende gjetere og fastboende bønder sendt hundretusener på flukt i Nigerias «midt-belte».

Bare i delstaten Benue er nær 200 000 mennesker tvunget fra gård og grunn.

Konflikten er ikke ny, men har tilspisset seg de siste årene. Hus er brent ned, mange har mistet alt de eide i en kamp om beite- og jordbruksområder.

«Religiøse undertoner»

Ifølge de nigerianske forskerne Oludayo Tade fra University of Ibadan og Yikwab Peter Yikwabs fra Federal University Lokoja er også manglende nasjonal og regional politikkutforming en del av av problemet.

Også International Crisis Group mener konflikten er kompleks, og påpeker at sammenstøtene har fått farlige religiøse og etniske undertoner:

«De fleste kveg-gjeterne er fra den tradisjonelt nomadiske og muslimske fulani-folkegruppen, mens brorparten av de fastboende bøndene er kristne», heter det fra den amerikanske tenketanken som påpeker at den spente situasjonen hindrer matproduksjonen i Nigerias «food basket».

Og når matforsyningen avtar, øker prisene.

Ifølge flere av de Leger uten grenser har snakket med i Abagana-leiren i Benue, kostet en sekk korn vanligvis rundt 5000 naira (ca. 100 kroner). Nå koster den nærmere tre ganger så mye. Mange som tidligere produserte mat for «Nigerias matkurv» har ikke lenger råd til å kjøpe mat til seg og sine.

- Før dyrket jeg korn. Nå har jeg ikke råd til å kjøpe én sekk, fortelle

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Voldsomt regn og flom i Sør-Sudan har gjort hundre tusener hjemløse, og nå truer en sultkatastrofe. I delstaten Jonglei er ikke det største problemet at det er vått dag og natt; spørsmålet er hvordan man skal få tak i neste måltid.
Bistandsaktuelt 30.10.2020
- Det var vært som å bo i en krigssone, sier et medlem av det største opposisjonspartiet på Zanzibar til Bistandsaktuelt. Tolv personer skal være drept så langt under valgavviklingen på øygruppa, ifølge opposisjonen.
Bistandsaktuelt 30.10.2020
Burmakomiteen har spilt en viktig rolle, mener statssekretær i UD, Marianne Hagen. - Men etter at Myanmar åpnet opp i 2011, har organisasjonen blitt mindre relevant.
Bistandsaktuelt 30.10.2020
Da han skjønte at Utenriksdepartementet ønsket «en styrt avvikling» av Burmakomiteen, ba Audun Aagre om å bli sagt opp.
Bistandsaktuelt 30.10.2020
MENINGER: Målet for bistanden må være at land kommer seg ut av fattigdom og blir uavhengige av bistand. Når dette ikke skjer, bør vi faktisk vurdere om vi bruker pengene våre på riktig måte, skriver Fremskrittspartiets nestleder Sylvi Listhaug.
Bistandsaktuelt 29.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt