Mange husker kanskje beste- eller oldeforeldres hager med struttende bærbusker, hjemmelaget syltetøy, saft og kompotter. Det var «matauk», og det var viktig å ta godt vare på buskene slik at de produserte bær år etter år.
I gamle dager laget man gjerne vin av den hvite ripsen.
Vanligvis blir det anbefalt å beskjære bærbuskene på våren, og før buskene har fått løv. Samtidig er det da vanskeligere for et utrent øye å se hvilke greiner du bør ta.
Har du laget saft noen gang? Sjekk oppskriften på saft nederst i artikkelen.
Akkurat som alle andre planter liker bærbuskene våre å få godt stell. Ikke minst ønsker de seg lys og luft, noe som hjelper dem til å produsere gode bær.
Har du noen gang smakt syltetøy av røde stikkelsbær? Vi lover at det er godt!
Å ha som regel å beskjære etter høsting, gjør at buskene enda kan nyte litt godt vær utover sensommeren og tidlig høst slik at snittflatene tørker godt. Husk at det bør være tørt vær når du beskjærer.
Samtidig er det mindre risiko for at lange, sv