AddToAny

Bærbusker: Lett å beskjære etter høsting

I sør er bærene modne nå og klare for høsting. Bor du i nord vil du nok måtte vente, men det er likevel ikke for tidlig å inspisere bærbuskene og planlegge beskjæring.
Tekst og foto: Kari Gjertrud Dølgaard

Mange husker kanskje beste- eller oldeforeldres hager med struttende bærbusker, hjemmelaget syltetøy, saft og kompotter. Det var «matauk», og det var viktig å ta godt vare på buskene slik at de produserte bær år etter år.

I gamle dager laget man gjerne vin av den hvite ripsen.

Vanligvis blir det anbefalt å beskjære bærbuskene på våren, og før buskene har fått løv. Samtidig er det da vanskeligere for et utrent øye å se hvilke greiner du bør ta.

Har du laget saft noen gang? Sjekk oppskriften på saft nederst i artikkelen.

Akkurat som alle andre planter liker bærbuskene våre å få godt stell. Ikke minst ønsker de seg lys og luft, noe som hjelper dem til å produsere gode bær.

Har du noen gang smakt syltetøy av røde stikkelsbær? Vi lover at det er godt!

Å ha som regel å beskjære etter høsting, gjør at buskene enda kan nyte litt godt vær utover sensommeren og tidlig høst slik at snittflatene tørker godt. Husk at det bør være tørt vær når du beskjærer.

Samtidig er det mindre risiko for at lange, sv

Les mer

Flere saker fra Hus & Bolig

Etter det tragiske og fatale skredet i Gjerdrum i nyttårshelgen vil mange vite om de bor i områder med kvikkleire. Mange områder er kartlagt, og du kan selv sjekke ditt eget bosted.
Hus & Bolig 22.01.2021
Utgifter til forsikring utgjør en stor andel av familiens budsjett. Husk at det er lov til å bytte forsikring når du vil på året. Bruk derfor januar-oppryddingen til å sjekke at du har den beste prisen på forsikringene dine.
Hus & Bolig 20.01.2021
Presseoppslag har ført til usikkerhet rundt brannklassifiseringen av royalbehandet trekledning. Her er Huseiernes råd til deg som har slik kledning på boligen eller fritidsboligen.
Hus & Bolig 19.01.2021
Er du en av dem som sliter med å se nytteverdien av den nye AMS-måleren din, og ikke forstår hvordan smartmåleren gjør deg til en smart strømkunde? Og hva er egentlig denne HAN-porten som det snakkes om?
Hus & Bolig 19.01.2021
Ny arvelov trådte i kraft fra 1. januar 2021. Nå lurer mange på om de som følge av dette må endre et testament de allerede har skrevet. Vi har tatt en prat med Huseiernes arveekspert om dette.
Hus & Bolig 18.01.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt