AddToAny

Avfallet ditt kan bli en mirakelkur som stopper forurensning

POPULÆRVITENSKAP: Hvis vi omdanner problemavfall til biokull, så får vi et produkt som både er ufarlig og som kan brukes til å redusere miljøgifter fra forurenset jord.
Det høres kanskje for godt ut til å være sant, men forskning viser at vi kan «trylle bort» forurenset problemavfall, som gammelt trevirke som inneholder tungmetaller, hageavfall med sprøytemidler eller kloakkslam som inneholder en cocktail av mikroplast og andre miljøgifter.

Det har seg nemlig slik at man kan bruke pyrolyse, som er oppvarming uten oksygen til stede, til å omdanne et karbonrikt avfall til biokull. «Hva er så bra med det, da?», lurer du kanskje. Jo, nå skal du høre, biokull er nemlig som et kinderegg: For det første fører pyrolysen, eller forkullingsprosessen som vi kan kalle den, til at en stor del av karbonet i avfallet omdannes til elementært karbon - kull.

Hvis du putter dette kullet i jorda, vil det forbli der i omtrent 2000 år, og du bidrar da til karbonlagring og gjør noe godt for klimaet. For det andre kan biokullet bidra til å gjøre jorda mer fruktbar for plantevekst, siden kullet hjelper jorda holde på b

Les mer

Flere saker fra forskning.no

POPULÆRVITENSKAP: Vi kaller det ofte empatisk når vi trøster venner som har det vondt, eller når vi forsøker å forstå andres følelser. Men hvordan skal vi forstå empati for å kunne hjelpe dem som mangler det?
forskning.no 14.08.2022
Hvor godt man tolker småbarns gråt, har med erfaring å gjøre. Selv barnevakter uten egne barn var bedre til å tolke hva gråten betydde, enn helt uerfarne voksne.
forskning.no 14.08.2022
KOMMENTAR: Det er ikke så lett å holde orden, skriver Erik Tunstad.
forskning.no 14.08.2022
Brus er ikke bra for tennene, men er kullsyren skadelig? Du har kanskje hørt eller lest at brus fører til syreskader på tennene? Men forskere påpeker at det er ikke kullsyren som skader tennene.
forskning.no 14.08.2022
Nok en studie slår fast at tilskudd av vitamin D ikke er nødvendig for de som er friske.
forskning.no 14.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt