AddToAny

- Autonomi er bare store ord og et fikenblad for regjeringen

Regjeringen bidrar til å utarme Helgeland, sa Senterpartiet da Stortinget stemte ned forslagene om å redde lærerutdanningen på Nesna.
- Autonomi er bare stor ord og et fikenblad som ikke dekker over det faktum at regjeringen ikke orker å løfte en finger for å redde høyskolen på Nesna, tordnet Marit Arnstad under dagens debatt i Stortinget om studiestedet Nesna ved Nord universitet.

- Lemfeldig omgang med styrets ansvar

I over to timer diskuterte opposisjonspartiene med statsråd Iselin Nybø og representanter fra regjeringspartiene om nedleggingsforslaget, med bunadskledde kvinner på publikumsgalleriet. Kvinnene fra Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland var kommet til hovedstaden for å høre opposisjonspartiene fremme en rekke forslag med formål å stanse nedleggelsen av Nesna og Sandnessjøen. Særlig Nesna ble gjenstand for opphetet diskusjon.

- De føler seg lurt ranet og forlatt. Det er sterke ord, men jeg kan forstå det. Denne regjeringen bidrar gjennom et sånt vedtak å utarme Helgeland, sa Marit Arnstad.

- Det er bekymringsfullt å se at opposisjonen har en sånn lemfeldig omgang med styrets ansvar, svarte Høyres representant Mariann Synnes Emblemsvåg.

- Innen utdanning og forskning er det særlig viktig å slå ring rundt den institusjonelle friheten. Vi syns ikke det var en god idé, men at det er av avgjørende betydning at vi står fast ved det lovverket vi selv har vedtatt, sa Emblemsvåg.

Forstår at helgelendingene føler seg lurt

Dermed satte representantene tonen for debatten, som ble preget av argumenter for og mot universitetenes autonomi og rett til å bestemme sin egen organisering.

Mens opposisjonspartiene med Senterpartiet, SV og Rødt i spissen la vekt på at utdanningstilbud i regionene er et nasjonalt anliggende, la regjeringspartiene vekt på at utdanningsinstitusjonene selv må bestemme hvor de skal tilby utdanning. Arbeiderpartiet la mest vekt på at regjeringen burde bruke de styringsverktøyene man allerede har til å trygge utdanningstilbudet på Helgeland, gjennom bedret finansiering av Nord universitet. Dermed omgikk partiet store deler av autonomi-diskusjonen.

Fremskrittspartiets Roy Steffensen var blant dem som uttrykte sympati med Nesna-innbyggerne i saken, men ville likevel ikke støtte opposisjonens forslag.

- Jeg har forståelse for at de som bor i regionen at de føler seg lurt. Det var ingen som så for seg at det skulle være et scenario å legge ned. Jeg skjønner godt bekymringen mange har for boligprisene i framtiden. Det er bekymringer som bør tas på det største alvor, sa han og la til at Frp ikke vil overkjøre prinsippet om universitetenes autonomi.

- Vi ønsker ikke å åpne døra for hvor universiteter og høyskoler skal være lokalisert og ha sine studietilbud. Det er styret som vurderer det. Det er styrene som kjenner egne behov, muligheter og begrensninger best. Vi må leve med at rektorene og styrene gjør ting som mange av oss ikke liker, sa han.

- Formidable samfunnsøkonomiske tap

Forslagsstiller Mona Fagerås la i sitt åpningsinnlegg vekt på at saken er spesiell fordi det lå en fusjonsavtale til grunn som skulle sikre at lærestedet på Nesna ble opprettholdt, da den gamle Høyskolen i Nesna ble fusjonert med Universitetet i Nordland i opprettelsen av Nord universitet. Hun la også vekt på at vedtaket får store konsekvenser for regionen.

- Det vil forvitre og de samfunnsøkoinomiske tapene vil bli formidable. Og konsekvensene for nesna blir umulig å bære, sa hun og la til:

- Statsråden har gjemt seg bak rorhusveggen på en liten sjødyktig skute som heter «Autonomi».

Kristelig folkepartis Hans Fredrik Grøvan sa at hans parti ikke legger skjul at det er kritisk til nedleggelsen og bekymret for konsekvensene. Han ga uttrykk for at flytting av studietilbudene på Nesna er forbundet med en viss risiko.

- Når Krf ikke støtter forslaget om endring av universitetets vetak, så handler det først og fremst om institusjonenes autonomi, sa Grøvan.

Han la til at studieplassene i Nesna skal bli overført til Mo i Rana i sin helhet.

- Det betyr at kapasiteten videreføres. Selv om det kan være krevende å flytte, er jeg overbevist om at ledelsen og styret er innstilt på å få til dette på best mulig måte.

Hoderysting på galleriet

Da Grøvan sa at kapasiteten ble videreført i Mo i Rana, kom det en reaksjon fra publikumsgalleriet. De bunadskledde kvinnene ristet på hodet. Senere i vandrehallen fortalte leder av Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland Jenny Myklebust til Forskerforum at dette punktet var det som de mente ble dårligst belyst i stortingsdebatten. Hun understreker at selv om studieplassene flyttes til Mo, en time kjøretur unna Nesna, skal fagmiljøet, de ansatte, flyttes til Bodø som ligger fire timer unna Nesna. De ansatte må så pendle til Mo for å undervise der, tre timer fra Bodø.

Folkeaksjonen reagerer også på at universitetet vil legge ned studietilbudet i Nesna om tre år, mens de mener at de som er tatt opp på studier der i høst har rett til å gå der til de er ferdige om fem år. Det tok også Bjørnar Moxnes i Rødt opp i Stortinget. Han la frem et eget forslag om at studentene skulle få fullføre utdanningen sin. I tillegg foreslo han for Stortinget at Nord universitet skulle fratas ansvaret for utdanningstilbudet på Helgeland.

- Stortinget har ikke gitt disse universitetsstyrene et generelt mandat til fritt å rasere utdanningssteder rundt omkring i landet. Her må Stortinget ta ansvar, sa Moxnes.

- Vi må spørre oss om det er klokt å bindet framtida til folk på Helgeland til Nord univeristet. Derfor mener vi at Nord bør fratas ansvaret for utdanningstilbudet på Helgeland. Det bør gis til et annet universitet, sa Moxnes.

- Vi håper at noen tar til vettet i siste sekund, la han til, med referanse til at regjeringspartiene som har flertall hadde sagt at de vil stemme ned alle opposisjonens forslag i saken.

Da det kom til avstemningen klokken 15 ble det stemt over 10 forslag fra opposisjonen. Samtlige ble nedstemt, som forventet.

Marit Arnstad advarte tidligere på dagen hvilket signal hun mente Stortinget ga denne dagen.

- Dette gir signal til andre studiesteder om at det er lov å prøve seg. Senterpartiet mener alle styrevedtak om endring av studiesteder bør fremlegges Stortinget, sa Arnstad.

Image-text:

Bunadskledde kvinner fra Nordland satt på publikumsgalleriet da Stortinget debatterte forslagene om å redde lærerutdanningen på Nesna og sykepleierutdanningen på Sandnessjøen. Foto: Aksel Kjær Vidnes

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt