AddToAny

- Arkivverket kan legge forslaget i skuffen

Forslaget om å redusere talet på arbeidsstader i Arkivverket til to, får det glatte lag av Senterpartiet. - Heilt uhøyrd, seier Kjersti Toppe.
- Om dette er noko Arkivverket har tenkt å gå vidare med, blir det bråk. Å redusere talet på statsarkiv til to stader i landet, er heilt uverkeleg. Men vi har sett den same tendensen til sentralisering i Arkivverket heila tida, seier stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp). Ho har fleire gonger uttalt seg kritisk til omorganiseringa i Arkivverket, som ho meiner har gått sterkt ut over statsarkiva og tenestene i regionane.

Arkivverket består av elleve einingar: Riksarkivet, åtte statsarkiv, Samisk arkiv og Norsk Helsearkiv. Men i ein ny samfunnsøkonomisk analyse er eitt av forslaga å kutte i talet på arbeidsstader frå åtte til to (statsarkivet i Oslo er samlokalisert med Riksarkivet). Samisk arkiv i Kautokeino og Norsk Helsearkiv på Tynset er haldne utanfor analysen.

Ifølgje Arkivverket har oppgåveløysing og behov for geografisk nærvær endra seg i takt med auka digitalisering, og difor har Menon Economics fått i oppdrag å sjå på ulike løysingar og kva som samfunnsøkonomisk vil lønne seg.

- Regjeringa kan berre legge denne ballen død, elles blir det bråk, seier Kjersti Toppe. Foto: Johanne Landsverk

Fleire historikarar har reagert sterkt på rapporten og ikkje minst forslaget om at arkivmaterialet kan sendast til næraste bibliotek eller bli skanna og sendt elektronisk etter førespurnad. Berre to lesesalar i landet vil då vere opne for publikum.

- Bør legge ballen død

Toppe meiner forslaga i rapporten er heilt uhøyrde. - Det er ikkje utan grunn at vi i Senterpartiet har stilt fleire spørsmål i Stortinget om statsarkiva. Vi har ikkje trudd på forsikringane frå regjeringa om at statsarkiva i regionane skal utviklast. Senterpartiet kjem aldri til å godta ei så omfattande sentralisering av statsarkiva, så regjeringa kan berre legge denne ballen død, seier Toppe.

Riksarkivar Inga Bolstad seier til Forskerforum at dette er ein samfunnsøkonomisk analyse som undersøker og dokumenterer konsekvensane av alternative tiltak.

- Analysen skal gje oss eit grunnlag for å kunne jobbe vidare med å digitalisere og utvikle etaten vår, det er ikkje eit forslag til organisasjonsstruktur, seier Bolstad.

- Eit sterkt sentraliserande grep

Espen Andersen, som er hovudtillitsvald i Forskerforbundet i Arkivverket seier forslaget i rapporten gjev grunn til bekymring. - Eit så drastisk steg som å legge ned seks av åtte arbeidsstader, vil føre til at mange av fagfolka rundt i landet ikkje vil få behalde jobben i framtida. Dette vil vere eit sterkt sentraliserande grep, så eg lurar eigentleg på om politikarane vil ta i dette, seier Andersen. - Men heldigvis er dette enno ikkje eit konkret forslag til ny organisasjonsstruktur, seier han. - Har organisasjonane fått invitasjon til samtalar? - Førebels har vi ikkje det, men eg ser Riksarkivaren har uttalt til Forskerforum at det skal vere ein prosess med dei tilsette og organisasjonane. Den prosessen er ikkje sett i gang enno.

Bra for slektsforskarar

Ifølgje Bolstad har Arkivverket i dag om lag 6 millionar digitale besøk, og talet på fysiske besøk utgjer under 1 prosent av dette.

Andersen reagerer på talbruken: - Det er ein litt underleg bruk av tal når ein slektsforskar som blar i ei kyrkjebok på nettet skal teljast som besøk på lik linje med eit fysisk besøk av ein forskar, meiner han.

I dag er blant anna kyrkjebøker og viktig arkivmateriale for slektsforskarar gjort digitalt tilgjengeleg.

- Utviklinga av Digitalarkivet er svært vellukka for slektsforskarar, som kan klare seg i stor grad med sjølvbetjening. Men Arkivverket skal også gjere ein jobb for forskingsmiljøa, slik Riksarkivet og statsarkiva har gjort i 200 år. Forskarar etterspør mykje materiale som enno ikkje er digitalisert, og dei treng rettleiing i vanskeleg tilgjengelege arkiv, seier han.

- Vil ta fleire tiår

I statsbudsjettet fekk Arkivverket 40 millionar kroner til å utvikle digital lagring og publisering av historiske data.

- Det er svært positivt med digitalisering. Men ein må ha to tankar i hovudet samtidig. Berre om lag 2-3 prosent av bestanden i Arkivverket er digitalisert fram til no, og mykje av arkivmaterialet vil ikkje bli tilgjengeleg anna enn på papir i fleire tiår framover. Det er langt fram til at ein kan sitje heime i sofaen å få inn alt forskingsmaterialet på pc-en, seier Andersen.

Image-text:

Mykje arkivmateriale som forskarane spør etter, er ikkje digitalisert. Berre om lag 2-3 prosent av bestanden i Arkivverket er digitalisert fram til no, Illustrasjonsfoto: Arkivverket/Berre

Extra-info:

Fakta Arkivverket består i dag av - Riksarkivet, - statsarkiva i Bergen, Stavanger, Kristiansand, Kongsberg, Oslo, Hamar, Trondheim og Tromsø, - Norsk helsearkiv på Tynset - Samisk arkiv i Kautokeino.

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Vil du være med og lede fremtidens NTNU?
Forskerforum 04.08.2020
Legg ned Forskningsrådet og stol på akademikernes dugnadsånd, sier sosiolog Aksel Tjora.
Forskerforum 31.07.2020
Om NORCE NORCE er et nytt og fremtidsrettet forskningsinstitutt med stor faglig bredde og sterke kunnskapsmiljøer. Vi leverer forskning og innovasjon innen energi, helse, klima, miljø, samfunn og teknologi.
Forskerforum 28.07.2020
Bergen Arkitekthøgskole, BAS, søker rektor i 100% åremålsstilling på fire år, med start 1. august 2021.
Forskerforum 17.07.2020
Nasjonalbiblioteket jubler over rekord mange digitale brukere. Aslak Sira Myhre frykter digitalromantikere skal utnytte koronakrisen for økt digitalisering.
Forskerforum 12.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt