AddToAny

Arkitekturpsykolog mener arkitektenes holdninger kan være hovedproblemet bak opprøret mot dem

Arkitekturopprøret i Norge kan snart telle 30 000 medlemmer på Facebook og over 60 000 følgere på Instagram, og de fortsetter å vokse.
Arkitekturpsykolog Oddvar Skjæveland synes det er synd at psykologi får lite plass i arkitektutdanningen i Norge.

- Arkitekturpsykologi er jo et fag som av ukjente grunner er fraværende i Norge og i norske arkitekturutdanninger. Du skal ikke langt ut av landet for å finne faget, de har det for eksempel i Nederland. Man ser jo at synet på estetikk betyr noe der, sier Oddvar Skjæveland.

Han er regnet som Norges første arkitekturpsykolog, og har en doktorgrad i faget fra Göteborgs universitet. Han har i flere år vært seniorforsker ved Høgskulen på Vestlandet, hvor han var involvert i prosjektet SMAP - «smarte, attraktive og produktive arbeidsplasser». Og han er grunnlegger og daglig leder av Mellomrom Arkitekturpsykologi.

- Det er synd at det ikke har en plass i utdanningen, de tar ikke utgangspunkt i det vi kaller psykologisk estetikk, sier han til Psykologisk.no.

- Arkitekter har ikke veto

Skjæveland har samarbeidet med arkitekter i 30 år, og sier han kjenner denne gruppen ganske godt.

- Jeg synes det er dumt at de ikk

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Nye studier tyder på at det psykedeliske stoffet psilocybin har effekt mot både alvorlig depresjon og alkoholavhengighet. Behandlingen kan være tilgjengelig i Norge om noen få år, sier forsker og psykologspesialist Ivar Goksøyr.
Psykologisk.no 01.12.2021
De siste årene har antall personer som oppsøker behandling grunnet kjønnsinkongruens, økt. Men det er uklart hvorfor. Det er tema i denne episoden av Pia og psyken.
Psykologisk.no 30.11.2021
I år er det spådd at vi vil bruke 3,3 milliarder kroner under Black Week. Sannsynligheten for at alt dette er planlagte og nødvendige kjøp, er svært liten.
Psykologisk.no 26.11.2021
Norske arbeids- og organisasjonspsykologer må følge opp de nye globale initiativene for å demokratisere arbeidsplasser, skriver Brita Bjørkelo og Guy Notelaers.
Psykologisk.no 26.11.2021
For å komme videre etter utroskap må begge parter bevare egenverd og selvfølelse, og samtidig kunne akseptere det som har skjedd som et symptom, uten å bære for mye skam og skyld, skriver Ann Kristin Hegseth.
Psykologisk.no 26.11.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt