AddToAny

Arbeiderbygda sliter med rus og psykiatri: Slik jobber Heidi og gjengen for å hjelpe best mulig

Nedbyggingen av psykiatrien betyr at kommunene må håndtere flere alvorlig syke. - Pasientene kommer fortere ut, og er ikke stabiliserte. Det er klart det skaper store utfordringer for oss, sier fagfolkene i Vennesla.
- Det er vanskelig å si om vi har mer rus enn andre kommuner, men det er mye synlig rus i bygda, sier Heidi Bakke.

Hun er avdelingsleder i Enhet for livsmestring og har tatt imot Fagbladet for en prat om arbeidet med rus- og psykiatri (ROP) i Vennesla kommune. Rundt bordet i toppen av helsehuset sitter også tre fagfolk som jobber direkte på feltet. Miljøterapeut Kenneth Myren Bakken, miljøarbeider Helen Christin Haug og miljøterapeut Jarle Hammen.

Kathrine Geard

Arbeiderbygd

Utenfor panoramavinduet bak dem ruver det som i 126 år var Hunsfos Fabrikker i landskapet. Sammen med Vigeland Brug formet Hunsfos i sin tid Vennesla til et industrisamfunn der arbeiderbevegelsen sto sterkt.

I glansdagene på 1950-tallet jobbet hele 1106 mennesker i papirfabrikken, men i 2011 var det slutt og 120 ansatte mistet jobben. I dag er det gamle industriområdet en moderne næringspark med en miks av små og store bedrifter. Men industri er fortsatt en hovednæring gjennom bedrifter som Huntonit, Norgesplaster med flere.

Fagfolkene beskriver kommunen som et ganske alminnelig sted, selv om de altså har noen problemer å hanskes med.

Synlig rus er en ting. De sosiale utfordringene er sammensatte, og sørlandsbygda skiller seg litt ut på enkelte levekårsområder. I kommuneplanen går det blant annet fram at det har vært en økning i andelen yngre mennesker med psykiske lidelser og rusavhengighet, at kommunen har flere innbyggere med utviklingshemming, flere uføretrygdede og et høyere antall brukere under 66 år med hjemmetjenester enn landsgjennomsnittet. Det er også et faktum at Vennesla er overrepresentert når det gjelder tilfeller av innbyggere som i seinere år er dømt til tidsbestemt tvungent psykisk helsevern.

Kathrine Geard

Da Fagbladet på forhånd spurte kommunalsjef for helse og omsorg Ragnhild Bendiksen om grunnene til alt dette, hadde hun ingen sikker forklaring.

- Rotårsaken er vanskelig å vite, men Vennesla tiltrekker seg nok en del folk med utfordringer fordi det er billigere bo her enn i byen.

Samtidig skiller også Agder som helhet seg ut på noen levekårsindikatorer. Blant annet er det flere unge på trygd og flere med psykiske helseplager. Større sosial aksept for å være på trygd og regionens religiøse særpreg kan være forklaringsfaktorer, trodde kommunalsjefen. Mange toneangivende menigheter i et lite samfunn kan for noen føles tyngende og trangt.

- Om Agder er bibelbeltet, er Vennesla beltespenna.

Økt rusmiddelbruk blant unge

Beltespenna ligger 18 kilometer innover i landet fra Kristiansand, teller snaut 15.000 innbyggere og har to tettsteder: Skarpengland og administrasjonssenteret Vennesla, der også helsehuset holder til. Politiet har sett en generell økning i rusbruk og da helst blant unge som tester ut hasj og kokain.

- Jeg opplever at holdninger knyttet til rus har endret seg blan

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

Nyttårsrakettene rekker så vidt å treffe bakken før det settes krisestab og varsles unntakstilstand på Sørlandet. Den skyldige? Snøen.
Fagbladet 20.02.2024
25. mars 1994, EU-debatt på NRK-TV. Det kan godt tenkes at Gro Harlem Brundtland og Thorbjørn Jagland tenkte at man kan komme langt med et smil, men noen ganger så når du bare ikke fram.
Fagbladet 20.02.2024
NORGE I VERDEN
Fagbladet 20.02.2024
Mange samer opplever at de sliter i kontakt med helsevesenet. Med fellesskap, trivsel og kultur- og språkforståelse gjør helsefagarbeider Astrid Nordfjell dørstokkmila litt kortere.
Fagbladet 20.02.2024
Rett over nyttår blusset en litt merkelig debatt opp om foreldre som leverte barna sine i barnehagen selv om de ikke skulle på jobb.
Fagbladet 20.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt