AddToAny

Ap: Ansatte i helsetjenesten bør involveres mer i beslutninger

Ap: Ansatte i helsetjenesten bør involveres mer i beslutninger
Ap vil ha en tillitsreform i helsetjenesten og mer demokratisk styre av helseforetakene. SV vil ha mindre målstyring. Rødt vil først og fremst ha nok folk på jobb.
Mye skal bli annerledes, skal vi tro Hadia Tajik (Ap), Audun Lysbakken (SV) og Bjørnar Moxnes (Rødt), som deltok på en konferanse i regi av Unio denne uken. De tre venstresidepartiene har ulike syn, for eksempel på hva en tillitsreform egentlig innebærer.

- Men hva betyr tillitsreformen for helsetjenesten konkret?

- Vi skal ta utgangspunkt i tre elementer. Det ene er nærhet til brukerne, det andre er respekt for fagligheten til de ansatte og det tredje er involveringen av de ansatte, altså at de får mye større grad av medeierskap til de prosessene, beslutningene og prioriteringene som blir gjort lokalt, sier Hadia Tajik til Sykepleien.

SV vil ta oppgjør

Audun Lysbakken (SV) opplyser om at SVs mål med tillitsreformen er mindre målstyring, mindre markedstenkning og mindre unødvendig kontroll. Konkret for helsevesenet mener SV at det bør innebære et oppgjør med det partiet omtaler som direktørveldet i helseforetakene.

- Vi vil få gjort noe med foretaksmodellen, slik at man får mer demokratisk styring og folket har folkevalgte å stille til ansvar for de viktigste beslutningene, for eksempel om sykehusstruktur, sier Lysbakken til Sykepleien.

Ifølge Lysbakken må det bety et nytt finansieringssystem som går bort fra den markedsorienterte og innsatsstyrte finansieringen og over til en rammefinansiering av sykehusene.

- Det vil gi større frihet til å styre pengene etter behov, sier han før Bjørnar Moxnes (R) kommer med en kommentar:

- Det handler også om å få velferdsprofitørene ut av helsevesenet vårt. Både på komm

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

På fire år har over 300 frivillige fra Røde Kors stilt seg til rådighet for døende og pårørende, stort sett ved sykehjem. Men de er redde for å bli brukt som argument for innsparing.
Sykepleien 12.12.2019
Ansatte i hjemmetjenesten i norske kommuner bruker svært mange blå skotrekk av plast hver dag. Det er et stort miljøproblem fordi skotrekkene kastes som restavfall. Vi har et forslag som kan løse problemet, skriver forfatterne.
Sykepleien 12.12.2019
Korleis utdanningsinstitusjonane realiserar den nye forskrifta for sjukepleieutdanning, kan vere avgjerande for sjukepleiefaget si framtid i akademiske gradssystem, skriv Jeanne Boge og Karin Anna Petersen.
Sykepleien 11.12.2019
Velferdsteknologi kan gjøre helsetjenestene bedre, men for å lykkes må alle aktører samarbeide, både de som utvikler teknologien, de som produserer den, og de som skal bruke den.
Sykepleien 11.12.2019
En ny felles kommunal pasientjournal, med navnet Akson, er nå under utarbeiding.
Sykepleien 10.12.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt