AddToAny

Antistoffer - superhelter både i kreftbehandling og på Nobel-scenen

Antistoffer - superhelter både i kreftbehandling og på Nobel-scenen
Denne uka fikk både kjemikere og medisinere nobelpriser for forskning på antistoffer. Men hva er det egentlig de gjør i kroppen vår, disse tverrfaglige superheltene?
Som et hele tiden tilstedeværende politi, ambulanse og brannvesen i ett - superhelter på konstant jakt etter fremmede og uønskede inntrengere.

Hvert av antistoffene kjenner igjen ett bestemt fremmedelement. Når alarmen går, gir de beskjed til resten av immunforsvaret om å gå til angrep. Noen av dem kan til og med uskadeliggjøre inntrengeren på egen hånd.

Noen ganger dukker det opp skumle typer som ingen av antistoffene kjenner igjen. Da er immunsystemet vårt så viselig innrettet at det kan lage massevis av nye antistoffer. Hvis et av disse treffer blink og binder seg til skurken, blir dette antistoffet masseprodusert. Dermed er det også på plass neste gang samme fiende dukker opp.

Det er dette som skjer når vi vaksinerer oss. Når vi får sprøytet inn en ufarlig dose med ødelagte virus, starter kroppen arbeidet med å finne og lage riktig antistoff. Dette antistoffet har bare én oppgave: Å gå til aksjon neste gang samme utyske infiserer oss for alvor.

Antistoffene vurderer egentlig ikke om de fremmede elementene er farlige eller ufarlige, snille eller slemme. De reagerer på alt det kroppen ikke kjenner som nødvendig.

Antistoffer

Antistoffer er proteiner som dannes i kroppen, og som reagerer med fremmede stoffer (antigener).

Ett bestemt antistoff kan bare reagere med ett bestemt antigen.

Antistoffene blir produsert i plasmacellene, en type hvite blodceller.

Størrelsen på et antistoff-molekyl er omtrent 10 nanometer. En nanometer er en milliondels millimeter.

(Kilder: Store medisinske leksikon og engelsk Wikipedia)

Y-nøkkel

Det antistoffene gjør, helt konkret, er å binde seg til et punkt på objektet de vil markere. Antistoffene er formet som en Y, og ytterst på de to små greinene er de utrolig følsomme.

Antistoffene ser stort sett ganske like ut med Y-formen sin. Det er ute på tuppene de skiller seg fra hverandre. Som en nøkkel skal den passe helt perfekt i ett bestemt nøkkelhull. Alle milliardene med forskjellige antistoffer har ulike «nøkler».

Hvis du blir smittet av et virus, klarer ikke et antistoff å si at dette er en sånn og slik sykdom. Det bare vifter med flagget. Hvert antistoff binder seg til et bestemt punkt på overflaten av viruset. At akkurat dette antistoffet fester seg, er nok til at kroppen vet hvem trusselen er og hva den skal gjøre for å bli kvitt den.

Det er ikke alltid at kroppen sel

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Kjente og kjære hageplanter kan skape trøbbel på sikt. Mange tenker nok på lupinen når de hører ordet fremmedart. Lupinene kom til Norge som en vakker ...
forskning.no 28.09.2023
Amerikanske forskere har kartlagt på hvilke tidspunkt eiere til omplasserte hunder kan forvente at adferdsproblemene går over, og når de kan forventes ...
forskning.no 28.09.2023
- Bare det å si at ME ikke kan helbredes, gjør at pasientene blir usikre, stresset eller redde, og de mister naturlig nok håpet. Dette gir dårligere ...
forskning.no 28.09.2023
Havets dyp er like ubegripelig som universet. Det beviser nok en gang vinneren av Oceanopgraphic Magazines Ocean Photographer of the Year 2023. Se ...
forskning.no 28.09.2023
Etter mange års arbeid mener en forskergruppe å vise hvordan antimaterie påvirkes av tyngdekraften.
forskning.no 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt