AddToAny

Ansatte i varehandelen kan få bedre vern mot nattarbeid

Flertallet på Stortinget vil sette ned et utvalg som skal foreslå en lovendring for å styrke ansattes vern mot natt- og alenearbeid i varehandelen.
Ansatte i varehandelen er i dag unntatt arbeidsmiljølovens bestemmelser om natt-, søndags- og helligdagsarbeid. Det vil det bli en forandring på.

Et flertall i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget ber regjeringen sette ned et partssammensatt utvalg som skal komme med forslag til lovendringer som skal styrke vernet mot natt- og alenearbeid for ansatte i varehandelen.

Forslaget ble fremmet av SV. Alle partier, unntatt Høyre og Frp, sluttet seg til.

For LO-forbundet Handel og Kontor (HK) er dette en stor og viktig seier.

- Dette har vi vært opptatt av i mange år - egentlig helt siden åpningstidsloven ble opphevet i 2003. Varehandelen har en lav organisasjonsgrad, selv om vi organiserer mange som jobber heltid. Derfor er dette så viktig, sier forbundsleder i HK, Christopher Beckham.

-Skal vi gjøre noe med dette må det skje gjennom en lovendring, og ikke gjennom tariffavtalene. De ansatte i varehandelen må være omfattet av det samme vernet som alle andre arbeidstakere i loven. Det er også viktig at det presiseres at utvalget skal være partssammensatt, legger han til.

Utstrakt deltidsarbeid

SV foreslo også at ansvaret for godkjenning av unntakene i loven om søndagsåpne butikker flyttes fra Statsforvalteren til departementet. Dette ble SV og Rødt alene om å støtte.

- Folk som jobber i varehandelen skal ha ordentlige arbeidsforhold. Jeg er veldig glad for at vi nå får flertall for forslaget om å sette i gang et viktig arbeid med å rette opp i dette, sier fungerende SV-leder, Kirsti Bergstø.

Hun er også leder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

- Veldig mange som jobber i varehandelen har en krevende arbeidssituasjon. Åpningstidene utvides stadig. Det er også en næring med utstrakt bruk av deltidsarbeid. Det gjør at færre er organisert. Der hvor organisasjonsgraden er høyere er også forholdene bedre. Det er veldig mange dyktige tillitsvalgte som jobber for større medbestemmelse og et bedre arbeidsliv. Men det er likevel viktig å stramme inn lovverket for å sikre ansatte i forhold til arbeidstid og arbeidsforhold, sier Bergstø.

Trine Lise Sundnes, som sitter i arbeidskomiteen for Arbeiderpartiet, poengterer at regjeringen arbeider for å skape et seriøst arbeidsliv som muliggjør det å kombinere arbeid og familieliv.

- De ansatte i varehandelen har per i dag ikke et sterkt nok vern mot natt- og alenearbeid. Det mener vi derfor må tas tak i og vil sette i gang et utvalg i samarbeid med partene for å bedre arbeidssituasjonen for folk, sier Sundnes.

Helseskadelig

Åpningsloven ble opphevet i 2003. Da ble alle begrensninger på hvor lenge butikkene kan ha åpent på hverdager og lørdager, fjernet.

- Utvidede åpningstider påvirker arbeidstiden til de ansatte i varehandelen og gjør det stadig mer krevende å kombinere arbeid i varehandelen med familieliv, mener SV.

Blant annet har Coop Extra nylig utvidet åpningstidene sine over hele landet til klokken 23 på lørdager. Beslutningen ble tatt i kjedestyret der ingen av de tillitsvalgte var representert, noe som resulterte i negative konsekvenser for mange av de ansatte i dagligvarekjeden.

Disse medlemmer, som det heter på komité-språket, «er bekymret for hvordan endringer i arbeidstidsordninger i varehandelen går ut over helsen og familielivet til de ansatte, og mener derfor at det er viktig at regjeringen legger fram lovforslag som sikrer at de ansatte i varehandelen omfattes av arbeidsmiljølovens bestemmelser om kveld-, helg- og nattarbeid».

Forskning viser at nattarbeid og lange arbeidsdager øker risikoen for skader på arbeidsplassen, og gi alvorlige helsebelastninger, inkludert økt risiko for hjerte- og karsykdommer, svekket søvnkvalitet, økt risiko for brystkreft og depresjon.

- I varehandelen har man sett økt bruk av kvelds-, natt- og søndagsarbeid. Derfor er det viktig at også ansatte i varehandelen omfattes av arbeidsmiljølovens bestemmelser om natt- og søndagsarbeid, påpekes det i forslaget.

SV får ikke flertall for de to forslagene som omhandler søndagsåpne butikker. De handler om at reguleringen av søndagsåpne butikker overholdes og etterprøves, og at ansvaret for godkjenning av unntakene i loven om søndagsåpne butikker flyttes fra Statsforvalter til departementet.

Her går Høyre og Fremskrittspartiet motsatt vei. De vil flytte godkjenningsordningen fra Statsforvalteren til den enkelte kommune.

Image-text:

Åpningsloven ble opphevet i 2003. Da ble alle begrensninger på hvor lenge butikkene kan ha åpent på hverdager og lørdager, fjernet. (Illustrasjonsfoto)

André Kjernsli

Extra-info:

Arbeidsmiljøloven

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

- Vårt samfunn er basert på tillit, det vi ser her er det stikk motsatte, sier stortingsrepresentant Seher Aydar (R).
HK-Nytt 05.07.2022
Forbud mot hjemmekontor på søndag og etter klokka 21 på hverdager. Les hva de oppdaterte reglene for å jobbe hjemmefra betyr for deg.
HK-Nytt 30.06.2022
Kutt for uføre reverseres, karensåret for AAP fjernes, den generelle adgangen til midlertidig ansettelse oppheves og kollektiv søksmålsrett gjeninnføres.
HK-Nytt 30.06.2022
Da Elkjøp ikke ga de fagorganiserte ansatte den samme bonusen som de uorganiserte, straffet LO elektronikkgiganten med å si opp en avtale verdt 30 millioner kroner i året. Nå har LO inngått avtalen på nytt.
HK-Nytt 30.06.2022
Ikea-ansatte med migrene, vondt i ryggen og magesjau blir bedt om å komme på jobb. Det forteller to tillitsvalgte. De skylder på råd fra Nav-lege.
HK-Nytt 29.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt