AddToAny

Ansatte har tapt mange tusen på at arbeidsgiver permitterte dem på kort varsel. Nå er reglene presisert

LO og NHO har blitt enige om en presisering av reglene for når det er lovlig å bruke kort varslingsfrist under permittering av ansatte.
Allerede 13. mars i fjor, dagen etter at regjeringen stengte ned Norge, strømmet det inn med spørsmål og saker til LO-advokatene. Spørsmålet var: er det lov å permittere med to dagers varsel?

For den permitterte er det stor forskjell på om arbeidsgiveren må betale full lønn i 14 dager, eller slipper unna med lønn for bare to dager.

Forskjellen på full lønn og dagpenger i denne perioden utgjør for en med gjennomsnittelig industriarbeiderlønn over 9000 kroner.

Etter vedtak av myndighetene

Etter en lang prosess har LO og NHO blitt enige om en protokoll som presiserer permitteringsreglene i hovedavtalen. Kort sagt er det lov å permittere med to dagers varslingsfrist når virksomheten må stenge på grunn av tiltak myndighetene har vedtatt.

Eksempler på dette kan være frisører som fikk beskjed om å stenge på dagen, eller at restauranter må stenge på grunn av at myndighetene vedtar skjenkestopp.

Hvis det er andre grunner til at virksomheten må permittere sine ansatte - som for eksempel at det ikke kommer kunder til butikken, eller problemer med likviditeten, gjelder den normale varslingsfristen på 14 dager.

Uforutsette hendinger

Det er hovedavtalen som avgjør lengden på varslingsfristen. Det er lov å permittere med to dagers varsel hvis det er «uforutsette hendinger». Eksemplene som brukes er brann og ulykker.

Ved å skrive en enighetsprotokoll slipper LO og NHO unna mange tvister og saker i Arbeidsretten. Leder for LO-advokatene, Atle Sønsteli Johansen, tror det har vært flere hundre lokale uenighetsprotokoller om permittering under koronapandemien, av dem har i underkant av 50 saker blitt sendt inn til LO-advokatene. Han mener at i de aller fleste av sakene ville det vært en to dagers varslingsfrist, men noen saker kunne havnet i Arbeidsretten.

SPARER MYE ARBEID: Leder for LO-advokatene, Atle Sønsteli Johansen og hans kollegaer, sparer store ressusrser og mye arbeid etter at LO og NHO har fått presisert reglene som gjelder ved permittering.

Jan-Erik Østlie

Slipper rettssaker

- Vi og NHO sparer masse ressurser og arbeid ved å bli enige uten å måtte gå til retten, sier han. Det er også usikkert hva som ville blitt utfallet av en arbeidsrettssak. Dette er et område hvor det ikke finnes dommer så utfallet ville langt fra være bestemt på forhånd, sier Sønsteli Johansen.

Det viktigste er likevel at LO og NHO har etablert klare kjøreregler i protokollen som vil bli lagt til grunn i alle fremtidige saker, også for andre situasjoner enn det vi har vært oppe i med koronatida.

Alle forbundene stiller seg bak

Målsettinga med protokollen har vært å gjøre det tydeligere når to dagers fristen skal kunne brukes også seinere, etter at koronapandemien er over.

Sønsteli Johansen understreker at det har vært en prosess der alle forbundene har vært involvert. Det gjør at alle LO-forbundene stiller seg bak teksten i protokollen.

Image-text:

DAGPENGER VS FULL LØNN: For permitterte er det stor forskjell på om arbeidsgiveren må betale full lønn i 14 dager, eller slipper unna med lønn for bare to dager.

Ole Palmstrøm

Extra-info:

Nav, dagpenger, korona, permittering:

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Etter tre uker i streik kan de seks HK-medlemmene ved netthandelsbedriften Handshake Norway juble.
HK-Nytt 26.07.2021
60-70 fagorganiserte deltok på støttemarkering for de streikende HK-medlemmene fredag.
HK-Nytt 09.07.2021
HK-medlemmene i Handshake Norway i Rygge gikk ut i streik tirsdag.
HK-Nytt 06.07.2021
Espen Berntsen er fagforeningslederen som var fagorganisert i hemmelighet.
HK-Nytt 30.06.2021
Therese Tysland Holth overlevde terroren på Utøya. Siden har hun bodd i London.
HK-Nytt 30.06.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt