AddToAny

Andrea lærer om hjerneskaden sin med en app

Sykepleiere og tverrfaglig team ved Sunnaas sykehus har laget Sunbapp, en app for iPad. Det er et læringsspill til hjelp for barn som har fått hjerne- eller ryggmargsskade.
Hvordan fungerer det egentlig med tissing og bæsjing når man har brukket ryggen? Hva skal jeg si til vennene mine når jeg kommer hjem?

Læringsspillet Sunbapp, appen som kan lastes gratis ned fra appstore, gir barn som har fått en hjerne- eller ryggmargsskade, svar på ting det kan være vanskelig å snakke om.

Forenklet språk

Språket er rett frem og enkelt, så barn i småskolealder kan forstå det. De kan utforske alt i eget tempo, enten alene, eller sammen med for eksempel helsepersonell, foreldre, søsken eller venner.

- Appen gir mulighet for repetisjon, noe vi vet er viktig. Folk husker bare 30 prosent av det de får vite hvis vi hadde sagt det på et foredrag eller i en undervisningssetting, sier Lene Mosberg, spesialsykepleier med master i rehabilitering.

Hun har vært prosjektleder i arbeidet med appen. Det har vært et møysommelig arbeid, som tok lengre tid enn hun først trodde. Ikke minst var det en stor utfordring å få språket enkelt nok. Her skulle de nå en målgruppe som ikke snakker om paraplegi eller tetraplegi, men om å ha «brukket ryggen».

- Når vi hadde forenklet språket i informasjonen som skal med, fikk vi det i retur fra apputviklerfirmaet fordi de lurte på hva ulike ting betydde. Vi måtte gå flere runder for å få språket forståelig nok, forteller Mosberg.

Forberedes på hverdagen der hjemme

På Sunnaas sykehus er det til enhver tid rundt sju barn som har fått en ryggmargs- eller hjerneskade etter et traume. Med gjennomsnittlig liggetid på to måneder blir det rundt 42 barn som er innom sykehuset i året.

- Barna har ikke gruppeu

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

- Jeg skammer meg nesten litt for å innrømme det, men koronakrisen har vært en skikkelig opptur for meg som studerer folkehelse, skriver masterstudenten.
Sykepleien 24.05.2020
- Pasientene trenger god og omsorgsfull sykepleie. Og de bør bli møtt med et stødig og varmt blikk uavhengig av de fysiske barrierene vi nå omgir oss med, skriver Sandnes og Bjerkan.
Sykepleien 23.05.2020
- Mange sykepleiere gjør grunnleggende feil når de skal bytte medisiner. Dette må sykepleiere få bedre kunnskap og opplæring i, sier Rolf Johansen.
Sykepleien 23.05.2020
Butt eller spiss ende først? Det, og andre forhold rundt stikkpiller, har du sikkert kontroll på?
Sykepleien 22.05.2020
Det antyder en ny norsk studie. Det er høy risiko for å dø etter et hoftebrudd. Nå viser anslag fra St. Olavs hospital og NTNU at risikoen for pasienter over 70 år øker hvis de skrives ut på grunn av plassmangel.
Sykepleien 22.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt