AddToAny

Anders Hammer ønsker å reise tilbake til Afghanistan

Sier situasjonen for journalister i landet er utrygg. Frilansjournalisten, forfatteren og dokumentaristen Anders Hammerer nettopp kommet tilbake til Norge fra Afghanistan.
I dag deltok han på konferansen Fortellingens kraft i Bergen for å snakke om «Do not Split», dokumentaren han laget om demokratiprotestene i Hongkong, som han tidligere i år ble Oscar-nominert for.

Les Journalistens sak om skapelsen av «Do not split».

Hammer fortalte også om sin siste reise til Afghanistan.

Mens NRKs Yama Wolasmal og TV 2s Fredrik Græsvik ble evakuert ut av landet, valgte Hammer å dra inn - og han ble der én hel måned.

Anders Hammer ble intervjuet av Ove Sjøstrøm på Fortellingens kraft. Foto: Morgane Fauconnier

- Det var bare et spørsmål om tid før Taliban skulle ta over, men jeg hadde ikke sett for meg at det ville skje så fort. Da fikk jeg et akutt behov for å prøve å reise inn. Også var jeg bekymret for venner som var der, sa han fra scenen - og la til:

- Jeg syns det var vanskelig, fordi jeg har følt at jeg har relativt god innsikt på afghanske forhold, men da jeg var der forstod jeg ikke hvordan ting kom til å utspille seg.

Masse videomateriale

Det er ikke første gangen Hammer er i Afghanistan. Siden 2006 har han vært der årlig, og har også vært bosatt der i en periode på seks år. Han har tidligere gjort grundige dybdeintervjuer med Taliban-ledere.

Hammer bekreftet at han har kommet hjem med mye videomateriale, og at han etter hvert ønsker å dra tilbake til Afghanistan for å fortsette arbeidet.

- Var livet ditt i fare? spurte tidligere utenriksreporter Ove Sjøstrøm, som intervjuet ham på scenen i Bergen.

Hammer svarte at han ikke ønsker å avsløre detaljer rundt hendelsene han opplevde i Afghanistan og hva han har jobbet med. Det vil han at skal komme frem ved en senere anledning.

Han kom videre med en advarsel til alle journalister om at det er stor fare for å bli utsatt for vold i Afghanistan, og at innbyggerne der føler seg fanget i landet.

- Nå er Afghanistan bare veldig annerledes enn hvordan det har vært. Det var gamle farer som var borte, og masse nye sikkerhetsproblemer. Men det er ofte litt tilfeldig om journalister kommer til å bli skadd eller ikke.

Anders Hammer viste videoklipp fra filmen «Do no Split» på konferansen. Foto: Morgane Fauconnier

Image-text:

Anders Hammer er på Fortellingens kraft etter å ha vært i Afghanistan i én måned.

Foto: Morgane Fauconnier

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Slåss videre for å beholde assistent. Salangen-Nyheter-redaktør Jon Henrik Larsentapte tingrettssaken mot staten. Nå anker han dommen, skriver Handikapnytt.
Journalisten 26.10.2021
Flere nye navn i styret. En rekke lokallag av Norsk Journalistlag har holdt årsmøte den siste tiden, og hos NJ Østfold har Eline Rildå Bjørge (Sarpsborg Arbeiderblad) blitt valgt til ny leder. Hun tar over etter Anne-Lene Frølandshagen.
Journalisten 26.10.2021
Er det et magasin der ute som passer for meg? Dette er en kommentar skrevet av redaksjonen. Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
Journalisten 26.10.2021
Frilanser tar over. Norsk Journalistlags lokallag for Akerhus holdt årsmøte fredag 22. oktober, og valgte ny leder i Kari Kløvstad.
Journalisten 26.10.2021
Skal romme 500 studenter og 50 ansatte. Fra klokken 11 tirsdag formiddag innvier Høgskulen i Volda offisielt sitt nye mediebygg.
Journalisten 26.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt