AddToAny

Alle vil bli kvitt plasten, og ingen vil ha den

Alle vil bli kvitt plasten, og ingen vil ha den
Det er en myte at vi har løst problemet med plastforurensning hvis vi bare resirkulerer og gjenbruker «alt».
Til gjengjeld tyder miljøpsykologisk forskning på at befolkningen vil kunne akseptere mye strengere reguleringer på dette området enn vi har i dag, skriver Svein Åge Kjøs Johnsen og Åshild Lappegard Hauge.

Forfatterinfo

Svein Åge K. Johnsen

Svein Åge K. Johnsen er førsteamanuensis og medlem av Forskningsgruppe for miljøpsykologi ved Høgskolen i Innlandet.

Åshild Lappegard Hauge

Åshild Lappegard Hauge er førsteamanuensis og medlem av Forskningsgruppe for miljøpsykologi ved Høgskolen i Innlandet.

Vi blir sjokkert og forferdet når vi oppdager fisk med magen full av plast. Plast er et stort og økende miljøproblem (se f.eks. Horton mfl. 2017), og resirkulering og gjenvinning fremheves som en mulig og viktig løsning. Men det holder trolig ikke, og det er farlig om det blir en hvilepute.

Sortering av avfall har betydning, men det at husholdninger og næringsliv sorterer, fører ikke nødvendigvis til gjenbruk - det må også finnes aktører som kan utnytte og omforme ressursene. Og ressursene må ha reell verdi. Selv om gjenvinning er en del av løsningen, bør vi også se nærmere på hva som skjer lenger opp i kjeden og redusere produksjonen av og etterspørselen etter plast.

Én løsning for å h

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Det å gå, i sitt helt eget tempo, kan også være en form for opprør, skriver Tonje Jacobsen-Loraas.
Psykologisk.no 15.01.2021
Vi overbeviser oss selv om at vi har rett og vil godt, men egentlig er vi motivert av bekvemmelighet, skriver Majken Askeland.
Psykologisk.no 15.01.2021
Mental Helse og Sjakk & Samfunn går sammen om å arrangere gratis nettkurs i sjakk, for å redusere negative konsekvenser av isolasjon og ensomhet.
Psykologisk.no 13.01.2021
Mentalisering er den ferdigheten vi bruker for å tolke egne og andres tanker, følelser, intensjoner og motiver - og det er tema i denne episoden av Pia og psyken.
Psykologisk.no 11.01.2021
Noko meir misvisande enn uttrykket «å vera for stolt» til noko kan eg knapt tenkje meg, skriv Anne Marie Fosse Teigen.
Psykologisk.no 10.01.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt