AddToAny

Alle kan få åpne registre over bistillinger og verv fra 2021

Alle kan få åpne registre over bistillinger og verv fra 2021
En ny avtale fra 2021 kan føre til mer åpenhet om ansattes bistillinger og eierinteresser.
Det er jo åpenhet som er selve meningen med registre for sidegjøremål, sier Kjell Bernstrøm, som selv er registrert med 21 ulike sidegjøremål ved siden av direktørjobben ved Universitetet i Bergen.

Allerede i 2009, og så igjen i 2017, etterlyste Riksrevisjonen åpenhet rundt ansattes bistillinger, styreverv og eierinteresser ved landets høgskoler og universiteter. Men arbeidet med åpenhet går sakte framover.Kun to universiteter og en høgskole har så langt åpne registre. Og noen få er underveis eller har tatt en prinsippavgjørelse for åpenhet.

Fra 2021 kan landets universiteter og høgskoler ikke lenger skylde på manglende tekniske løsninger for ikke å la oversikt over sine ansattes bierverv.

En løsning for felles register av ansattes sidegjøremål og eierinteresser kan komme som en følge av det såkalte BOTT-samarbeidet om felles administrative løsninger.

Samarbeidet består av Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo, NTNU med hovedcampus i Trondheim og UiT med hovedcampus i Tromsø. (BOTT). De har nylig signert en avtale med Direktoratet for økonomistyring (DFØ) om felles administrative tjenester.

Fra direktoratet får Khrono opplyst at de jobber med en løsning som vil gjøre at DFØs kunder enkelt kan publisere ansattes sidegjøremål, bierverv og ekstrajobber på sine nettsider. Dette arbeidet er knyttet til BOTT-samarbeidet. Mange andre institusjoner er allerede kunder og brukere av løsningene til DFØ.

Det vil være opp til de enkelte institusjonene selv å avgjøre åpenhet eller ikke.

Går for åpenhet

Leder for BOTT-samarbeidet, universitetsdirektør i Bergen, Kjell Bernstrøm, bekrefter overfor Khrono at innkjøp av HR-løsningen hos Direktoratet for økonomistyring fra 2021 kan inneholde et system for registrering av sidegjøremål.

Vil det da bli åpent for alle?

Det er jo åpenhet som er selve meningen med registre for sidegjøremål, at de skal være offentlig tilgjengelig, sier Bernstrøm til Khrono.

Selv står han oppført med21 sidegjøremål i UiBs eget register. Det dreier seg i hovedsak om verv i ulike forskningsfond som tilhører Universitetet i Bergen eller hvor de er samarbeidspartnere, i tillegg til en samlepost om verv i universitetets fond og legater.

Men er ikke mye av dette gjøremål og ikke sidegjøremål for en universitetsdirektør?

Kan hende har vi ført opp litt mange, men det er bedre enn for få, sier Bernstrøm.

Også rektor Dag Rune Olsen er ført opp med 11 ulike sidegjøremål, i hovedsak verv, ved siden av fond og legater.

Min oppfordring er at universitetene og høgskolene er mer åpne om ansattes sidegjøremål. Dette må være offentlige opplysninger Per Kristian Foss i 2017 Riksrevisor

Riksrevisjonen vil ha åpenhet

Riksrevisjonen undersøkte i 2016 hva universiteter og høgskoler gjør for å sikre åpenhet om ansattes sidegjøremål og dermed unngå rolle- og habilitetskonflikter og økonomiske misligheter.

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt