AddToAny

Alkoholskadede barn trenger curlingforeldre og faste rutiner

Alkoholskadede barn trenger curlingforeldre og faste rutiner
Barn som har blitt påvirket av mors alkoholbruk under graviditeten, er massivt underdiagnostisert. Hvordan kan helsepersonell oppdage og hjelpe dem?
Det er antakelig mange tusen barn som sliter med problemer som følge av mors alkoholbruk i svangerskapet, men som ikke er diagnostisert med føtale alkohol spekterforstyrrelser (FASD), slik Sykepleien skrev om her.

Vi har spurt ekspertene som utreder disse barna, om hva barna sliter mest med og hvilken hjelp de trenger.

Nordens eneste

Norges og faktisk også Nordens eneste regionale kompetansetjeneste for barn og unge med mistenkt medfødt russkade, holder til på Sørlandet sykehus i Arendal. Der finner vi en tverrfaglig gjeng som blant annet utreder barn og unge som kan ha skader eller ulike typer vansker etter å ha vært utsatt for alkohol i fosterlivet.

Teamet består av nevropsykolog Gro C.C. Løhaugen, professor dr. med Jon Skranes, overlege Thorsten Gerstner, sosionom Åse Lindland og konsulent Siv Stigen.

Helsesykepleiere kan ikke henvise barna hit. Dette er en tredjelinje spesialisthelsetjeneste, så henvisningene kommer fra BUP, barnehabiliteringstjenester og barneavdelinger i hele Helse Sør-Øst.

Men teamet synes det er viktig at helsepersonell som helsesykepleiere vet at de finnes, slik at de kan henvende seg til Regional kompetansetjeneste - medfødte russkader Helse Sør-Øst dersom de har spørsmål knyttet til medfødt ruseksponering.

Kognitiv og nevropsykologisk kartlegging

Teamet i Arendal får henvist barn i alle aldre for FASD-utredning, gjennomsnittlig henvisningsalder er ti år.

- Barn med FASD er ofte gode på å gjøre ting, men når skolen krever mer abstrakt tenkning, som gjerne begynner i femte klasse, får de trøbbel. Det er da problemene kommer. De faller fra faglig og kan bli frustrerte, sier Gro Løhaugen.

Barna kommer til sykehuset i Arendal med foreldrene og utredes i to dager. Da går de gjennom en medisinsk legeundersøkelse. De blir kartlagt både kognitivt og nevropsykologisk, og foreldrene blir intervjuet av sosionom og psykolog.

I tillegg får de en tre timer lang EEG-undersøkelse for å utelukke epileptisk aktivitet som kan påvirke barnets fungering.

- Det er svært få artikler på verdensbasis som har sett på FASD og EEG-forandringer, men tidligere litteratur kan tyde på at denne gruppen barn kan ha økt forekomst av epilepsi. Vi vet ikke om dette gjelder for barn i Norge, ennå, sier Løhaugen.

Studien Thorsten Gerstner gjør på dette, er ferdig om tre år og kan gi svar.

Hypersensitive og vansker med atferd og regulering

- Etter de to dagene med utredning

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Det er vanskelig å sikre gode pasientforløp. For å lykkes er det helt nødvendig at alt involvert helsepersonell har et tett og tillitsbasert samarbeid, også med pasienten og de pårørende.
Sykepleien 27.01.2021
Harstad har hatt et stort overforbruk på helse og omsorg, så nå skal det skjæres ned for 39 millioner. Men feilføringer kan ha gitt hjemmetjenesten et falskt overforbruk over mange år.
Sykepleien 27.01.2021
28 beboere ved Orkerød sykehjem i Moss fikk nesten dobbel dose med koronavaksinen fra Pfizer-Biontec tirsdag, melder VG.
Sykepleien 27.01.2021
- Det er vårt håp at det vil bidra til færre alvorlige feil ved håndtering av legemidler, skriver artikkelforfatterne, som har utviklet et nytt digitalt læringsverktøy.
Sykepleien 26.01.2021
- Det er ikke så mange som setter intramuskulære injeksjoner til daglig, minner anestesilege Monica Thallinger om.
Sykepleien 26.01.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt