AddToAny

Aldri har nordmenn fått mer i bonus. Men ikke alle bonusordninger virker, advarer forsker

Bonus er kommet for å bli i norsk arbeidsliv, men det fins fortsatt ingen perfekt bonusordning, sier forsker Iver Bragelien.
Om lag 28 prosent av ansatte i privat næringsliv i Norge er omfattet av bonusordninger, ifølge førsteamanuensis Iver Bragelien ved Norges Handelshøyskole (NHH). Sånn har det vært i de siste 16 årene, selv om det er en del variasjoner fra år til år.

Bonusutbetalingene har vokst i takt med normal lønnsutvikling. Men fra 2020 til 2021 økte bonusutbetalingene med 6,1 milliarder kroner (se tall i faktaboksen). Bragelien tror akkurat det ekstra hoppet skyldes arbeidsgiverens ønske om å belønne ansatte for innsatsen under koronapandemien.

Styr unna fallgruver

Det fins mange ulike typer ordninger, og ikke alle er like vellykkede, mener Bragelien.

- Hvordan ordningene oppfattes av de ansatte er viktig. Om arbeidstakerne synes at de er rettferdige og fornuftige, virker de oppbyggende og bra. Men hater folk ordningene og det er umulig å oppnå bonus, har de ingen funksjon, sier forskeren til HK-Nytt.

Bragelien har forsket på insentivordninger og skrevet artikkelen «Ti bonustabber». Å belønne individuelt når en jobber i team eller motsatt, er en av tabbene. Han forteller om syerskene i Levi's som fikk bonus etter antall bukser de sydde. Så gikk ledelsen over til å belønne dem som et team. Da gikk produktiviteten ned. Hvorfor sy fort når kollegene var trege?

Det fins flere fallgruver.

- Et område hvor det er lett å feile, er å ikke involvere ansatte og tillitsvalgte. Ledelsen bør snakke med de som faktisk blir berørt før de går i gang, sier han.

Men selv om de det gjelder er tatt med på råd, og ledelsen har skrudd sammen en ordning de tror skal fungere, er den trolig ikke optimal i det lange løp.

- Det fins ingen perfekt måte å måle på. Det vil alltid være måleparametere som endres. Bedriftene er ute etter faktisk verdiskapning på lang sikt.

Forskeren har ikke satt seg inn i konfliktene rundt bonuser i Power og Elkjøp, men han vil fraråde bedrifter å gi bonus til noen ansatte og ikke til andre basert på om de er fagorganisert.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I DIALOG: - En god ledelse ønsker ingen kamp med medarbeiderne og bør snakke med de ansatte og tillitsvalgte om ordningene, sier Iver Bragelien.

NHH

Historisk

I dag er bonus relativt utbredt også i Norge, men sånn har det ikke alltid vært. På 1960-tallet da mange jobbet ved samlebånd på fabrikk, hadde ledelsen god kontroll med de ansatte. Etter hvert ble arbeidstakerne mer selvstendige, men sjefene hadde likevel det samme behovet for å styre medarbeidere i riktig retning. Et verktøy for å gjøre det var bonusordninger. Moderne teknologi gjør det også enklere å overvåke ansattes resultat.

HK-Nytt har intervjuet HK-leder Christopher Beckham som prinsipielt er imot bonus. Selv om Bragelien ikke anbefaler bonus til alle bedrifter, reagerer han på Handel og Kontors standpunkt.

- Å være en ideologisk motstander av bonus er litt overraskende. Men jeg ser at fagforeningene mister makt jo mer av lønna som blir bestemt lokalt og gjennom bonus og at forhandlingsinstituttet mellom arbeidstakerorganisasjonene og arbeidsgiverorganisasjonene taper verdi. Det er en trend vi ser i samfunnet, sier Bragelien.

Bonus omtales svært sjelden i tariffavtaler, ifølge forskeren.

SJEKK HVA SJEFENE TIL HK-MEDLEMMENE TJENER: Fete bonuser, gratis bil og aksjer

Økt bonus fra 2020 til 2021

Hver tredje ansatte i privat næringsliv i Norge fikk bonus i 2021

Det ble utbetalt 6,1 milliarder kroner mer i 2021 enn i 2020. Det tilsvarer en økning på 18,2 prosent

Gjennomsnittlig bonusutbetaling har økt fra 56.000 kroner i 2020 til 70.000 i 2021

Bonusutbetalingene økte med 1,3 milliarder kroner fra 2019 til 2020

Kilde: Simployer

Hva er hva i bonus-jungelen?

Provisjon: I grove trekk er provisjon et høyere beløp enn bonusordninger.

Individuell bonus: Bonusen er bare avhengig av den ansattes innsats, ikke av kollegenes. Vanlig blant selgere.

Teambonus: Ansatte i en avdeling, enhet eller bedrift må jobbe sammen for å oppnå bonus.

Alle-mann-alle-bonus: Om selskapet går bra, får ansatte bonus. Jo større konsernet er, dess mindre er utbetalingene avhengig av den ansattes innsats. Resultatet er lojale medarbeidere som står på i vanskelig tider og som belønnes når butikken går bra.

Kilde: Iver Bragelien ved NHH

Økning i bonus på de siste sju årene

2021: 39,5 milliarder fordelt 560.000 lønnsmottakere

2020: 33,4 milliarder fordelt på 594.000 lønnsmottakere

2019: 32 milliarder fordelt på 496.000 lønnsmottakere

2018: 30,7 milliarder fordelt på 489.901 lønnsmottakere

2017: 29,1 milliarder fordelt på 483.388 lønnsmottakere

2016: 28,7 milliarder fordelt på 475.936 lønnsmottakere

2015: 29,4 milliarder fordelt på 493.433 lønnsmottakere

Summene viser bonus, bil-, telefon- og boliggjodtgjørelse og sluttvederlag fordel på antall lønnsmottagere.

Kilder: Simployer og Skatteetaten

Image-text:

BONUSHOPP: Fra 2020 til 2021 økte bonusutbetalingene med 6,1 milliarder kroner.

Brian Cliff Olguin

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Forbud mot hjemmekontor på søndag og etter klokka 21 på hverdager. Les hva de oppdaterte reglene for å jobbe hjemmefra betyr for deg.
HK-Nytt 30.06.2022
Kutt for uføre reverseres, karensåret for AAP fjernes, den generelle adgangen til midlertidig ansettelse oppheves og kollektiv søksmålsrett gjeninnføres.
HK-Nytt 30.06.2022
Da Elkjøp ikke ga de fagorganiserte ansatte den samme bonusen som de uorganiserte, straffet LO elektronikkgiganten med å si opp en avtale verdt 30 millioner kroner i året. Nå har LO inngått avtalen på nytt.
HK-Nytt 30.06.2022
Ikea-ansatte med migrene, vondt i ryggen og magesjau blir bedt om å komme på jobb. Det forteller to tillitsvalgte. De skylder på råd fra Nav-lege.
HK-Nytt 29.06.2022
- Mange unge er redde for å ta opp ubehagelige saker med sjefen sin. Når vi kommer på besøk, blir det litt lettere for dem, forteller kompisene Mathias (20) og Håkon (20) fra LOs sommerpatrulje.
HK-Nytt 28.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt