AddToAny

Aftenposten beklager 22. juli-artikkel om MS Thorbjørn

- Aftenposten så ikke rekkevidden av hvor traumatiserende artikkelen var for unge mennesker i en allerede svært sårbar situasjon, skriver nyhetsredaktøren.
Fredag formiddag beklager Aftenposten artikkelen «Dette skjedde på MS Thorbjørn» som ble publisert i 2012.

I en kommentar hos Aftenposten, skriver avisas nyhetsredaktør, Tone Tveøy Strøm-Gundersen, at «Aftenposten så ikke rekkevidden av hvor traumatiserende artikkelen var for unge mennesker i en allerede svært sårbar situasjon. Vi beklager at den ikke ble løst på en mer hensynsfull måte».

Reportasjen baserte seg på lekkede politiavhør av dem som flyktet fra Utøya ombord på MS Thorbjørn 22. juli 2011.

Med det føyer Aftenposten seg inn i rekken av medier som har beklaget tidligere omtale av 22. juli etter at det har blitt satt søkelys på medienes rolle denne uken i forbindelse med tiårsmarkeringen av terrorangrepet tilbake i 2011.

- Hensikten var å gi en nøktern gjengivelse

Både AUFs advokat og støttegruppen etter 22. juli reagerte sterkt negativt på artikkelen og bruken av avhørene. Aftenposten ble klaget inn til Pressens Faglige Utvalg, men ble ikke felt.

- Hensikten med artikkelen var å gi en nøktern gjengivelse av hva som skjedde basert på det som ble fortalt på et tidlig tidspunkt, skriver Strøm-Gundersen i kommentaren.

Aftenposten holder fortsatt fast ved at det var gode grunner til å publisere artikkelen.

- Hensikten var å gi et svar, men når Hjetland og andre i stedet opplever det som at vi stiller spørsmål ved hvordan de reddet livet, må vi lytte til dem. Det var ikke vår intensjon, skriver Strøm-Gundersen, og henviser til Lars Fjærli Hjetland som var om bord i MS Thorbjørn.

Denne uken skrev han for første gang om sin opplevelse av artikkelen i Aftenposten.

Debattredaktøren synes sosiale mediers rolle har blitt underspilt

Den siste uken har medienes rolle i debatten om 22. juli-terroren havnet under søkelyset, etter at flere Utøya-overlevende, blant dem Elin L'Estrange, har gått ut med kritikk av pressen. L'Estrange skriver i en kronikk i Aftenposten om hvordan det føltes at pressefolk var mer opptatt av å verne om ytre høyres ytringsfrihet enn AUF sin etter terrorangrepet.

Aftenposten varslet så en gjennomgang av avisens rolle. Forrige uke fikk de kritikk fra L'Estrange for å ha publisert et innlegg fra Peder Jensen, bedre kjent som «Fjordman».

Debattredaktør i Aftenposten Erik Tornes, opplyste tidligere denne uken at det var artikkelen om MS Thorbjørn de nå ville gjennomgå.

- Vi har vært i kontakt med noen av de som var ombord for å høre deres tilbakemeldinger og hvordan de opplevde artikkelen og arbeidet med denne, sa han til Kampanje denne uken.

Tornes mente likevel at det var et sammensatt bilde, og at sosiale mediers rolle hadde blitt underspilt i den pågående debatten omkring medienes rolle.

- Så langt synes jeg sosiale mediers innvirking på debattklimaet, ikke 22. juli alene, har blitt nedspilt. Både unge og uerfarne og eldre erfarne debattanter peker på det som en faktor som gjør det mer ubehagelig å ytre seg. Det har for mange blitt ekstra krevende med fremveksten av sosiale medier, hvor det er mindre kontroll på hvem som skriver hva. Det savner jeg litt i denne debatten, for jeg tror det også har betydning for hvem som ønsker å delta i ordskiftet, sa Tornes til Kampanje.

Image-text:

Beklager:

Aftenposten beklager at en reportasje om MS Thorbjørn fra 2012 ikke ble løst på en mer hensynsfull måte overfor ofrene fra Utøya-angrepet. Foto: Scanpix

Gå til mediet

Flere saker fra Kampanje

- Det er inspirerende å komme til et tradisjonsrikt selskap som Aschehoug, sier Hilde Skomsvold.
Kampanje 19.09.2021
- Ambisjonene våre er høye, sier lederen for produksjonsavdelingen i Forsvaret.
Kampanje 18.09.2021
Schibsted-medier dømt til å betale både erstatning og saksomkostninger.
Kampanje 17.09.2021
- Enhver markedsførers og kommunikators drøm, sier Frode Riis Andersen.
Kampanje 17.09.2021
Carat, Pol, Try Råd og Netlife Bergen står bak arbeidet med den nye merkevaren, men de tar ikke æren for navnet Eviny.
Kampanje 17.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt