AddToAny

AFP-pensjonen kan bli utsatt til 2024. LO-lederen innrømmer at det er komplisert

Mye kan tyde på at ekstrapensjonen AFP ikke blir et tema ved vårens tariffoppgjør. LO tar en beslutning i februar.
LO feiret et gjennomslag for ny AFP-ordning etter lønnsoppgjøret i 2018. Flere skulle få AFP-pensjonen og alle år skulle gi opptjening. Etter oppgjøret gjensto det bare detaljer før mange flere skulle få AFP. Nå er det mer nøkterne toner: Det er komplisert, dyrt og det må kanskje utsettes til 2024.

Utredning

LO-leder Peggy Hessen Følsvik kom med nye opplysninger om AFP på LO-forbundet NNNs landsmøte (Norsk Næringsmiddelarbeiderforbundet).

I tariffoppgjøret i 2018 ble partene enige om en protokoll som skulle legge grunnen for en ny AFP-ordning. Dette var utgangspunktet for at LO og NHO satte i gang et utredningsarbeid. I fjor kom resultatet av utredningsarbeidet, og mange tok for gitt at AFP kom til å blir tema ved tariffoppgjøret i 2022.

Mer komplisert enn vi trodde

Men i den siste tida har det kommet flere signaler, spesielt fra Fellesforbundet om at de ikke vil ha AFP inn i neste års oppgjør.

- Vi gjennomførte to år med utredning, og det vi oppdaget var at det var mye mer komplisert enn det vi trodde på forhånd, sa LO-lederen.

Hessen Følsvik innrømmet at protokollen fra 2018 inneholdt motstridende tekst, spesielt på spørsmålet om hvordan ny AFP skal finansieres.

Men hun mente at det var viktig å få tettet de hullene som er i dagens ordning. Blant annet faller så mye som 20 prosent av de som «burde» hatt AFP, det vil si de som har arbeidet sju av de siste ni årene i en AFP-bedrift, ut av ordningen.

- Jeg får disse telefonene fra de som er 58 år og hadde regnet med å gå av med AFP når de ble 62 år fordi bedriften deres går konkurs, blir nedlagt eller blir de blir nedbemannet, og at de ikke kommer til å få den AFP'en de hadde satset på, fortalte LO-lederen.

Ingen milde gaver

- Men når flere kommer til å få, kommer dette til å koste mer enn før, og den forrige regjeringen var helt klar på at de ville bidra med null kroner til AFP. Samtidige gikk NHO inn i den utredningen med å si at de ville kvitte seg med hele AFP-ordningen. Det avsluttet også NHO utredningsarbeidet med å si. Deres primære mål var å kvitte seg med hele AFP-ordningen, opplyste LO-lederen.

Hun sa at når flere skal med, må det mer penger til, og det kommer ingen milde gaver fra Majorstua heller, sa Hessen Følsvik, og viste til at NHOs hovedkontor ligger på Majorstua i Oslo.

Derfor mente LO-lederen at det er helt nødvendig at en tar AFP inn i tariffoppgjøret slik at det er mulig å sette makt bak krava.

- Dessuten er det viktig å ta det, mens vi har en rødgrønn regjering. Det var kanskje den viktigste feilen vi gjorde i 2018 var at vi ikke hadde en rødgrønn regjering, sa Hessen Følsvik med et smil i munnviken.

Ennå ikke avgjort

Prosessen videre er at det er inntektspolitisk utvalg i LO som skal behandle spørsmålet før det legges fram for LOs representantskap i midten av februar. Der skal neste års krav til tariffoppgjøret bestemmes.

I inntektspolitisk utvalg sitter de fleste forbundslederne, og det er de som utarbeider uttalelsen som blir LOs posisjon inn mot representantskapet.

- Om AFP blir tema i 2022 eller 2024, er ennå ikke avgjort, understrekte LO-lederen.

Offentlig AFP

Hun trakk også fram et poeng som ikke har vært så fremme i debatten; AFP i offentlig sektor. I 2015 ble det utarbeidet en ny offentlig pensjon. Den siste delen i denne reformen er AFP. Det er meningen at AFP i offentlig og privat sektor skal bli like slik at en sømløst kan bytte jobb mellom de ulike sektorene.

En ny AFP i offentlig sektor skal lages etter mal fra ny AFP i privat sektor. Mange hundre tusen ansatte i offentlig sektor må derfor vente på at privat sektor blir ferdig med den nye AFP-en.

- Det er uaktuelt at offentlig sektor kommer til å godta en mye dårligere AFP-ordning enn den de har i dag, sa Hessen Følsvik, som avsluttet med at fortsatt er ingenting avgjort.

Image-text:

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

Håvard Sæbø

Extra-info:

Avtalefestet pensjon:

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Du må være 100 prosent arbeidsufør for å ha rett til ny ferie senere, hvis du er så uheldig å bli syk i ferien.
HK-Nytt 16.08.2022
Kiosksjefen ved Best Lier truet en ansatt med lønnstrekk på 1.000 kroner ved mobilbruk i arbeidstida. - Ulovlig, hevder tillitsvalgt.
HK-Nytt 15.08.2022
Prissjokket knuser alle visjoner fra lønnsoppgjøret om økt kjøpekraft.
HK-Nytt 11.08.2022
Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå. Prisene i juli var 6,8 prosent høyere enn prisene i juli året før.
HK-Nytt 10.08.2022
Zara-butikken har 170 ansatte, bare 20 av dem har fulltidsstilling. De små stillingsbrøkene skaper bare problemer, mener tidligere butikksjef.
HK-Nytt 05.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt