AddToAny

Afghanistan-samtaler: Eriksen Søreide i møte med Taliban-topp

Eriksen Søreide i møte med Taliban-topp
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide hadde onsdag et møte med Taliban-topp mulla Baradar. Han er en av topplederne i opprørsbevegelsen og grunnla Taliban sammen med mulla Omar.
Møtet var en del av den afghanske fredsprosessen som startet i Qatar forrige lørdag. Forhandlingene er historiske, det er første gang afghanske myndigheter og representanter fra Taliban møttes ansikt til offisielle fredsforhandlinger.

Partene skal blant annet forsøke å bli enige om en fredsavtale, en styringsform som inkluderer Taliban og muligens endringer i grunnloven.

Militær leder

Mannen Eriksen Søreide snakket med på onsdag, møtet var digitalt, er ingen hvem som helst. Mulla Barader, Abdul Ghani Baradar, er en av grunnleggerne av Taliban. 52-åringen, som i likhet med mange i Taliban er pashtuner, var lenge Mullah Omars høyre hånd.

Baradar har i mange år vært Talibans øverste militære leder. Han har flere ganger blitt rapportert drept. I 2010 ble han tatt til fange i Pakistan. Og nå er han altså i Qatar som nestleder i Taliban-delegasjonen.

Vektla kvinners rettigheter

Ifølge UDs twitterkonto la Eriksen i samtalen med Baradar vekt at det er viktig å ha en bred og inkluderende fredsprosess hvor «ofre, kvinner, minoriteter og lokalsamfunn» får delta. Eriksen la og

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Nordmenn tror bærekraftsmålene til FN kun handler om klima og miljø. Men de rommer mye mer. I dag lanserer Norad en kampanje om bærekraftsmålene. Gjennom en «valgomat» kan du finne «ditt» bærekraftsmål.
Bistandsaktuelt 28.10.2020
Flom, snøskred og fare for å havne i kryssild mellom Taliban og regjeringshæren er en del av jobben som lokal hjelpearbeider i nordøstlige Afghanistan. - Det er krevende, men jeg vil være med å skape et bedre framtid for afghanere, sier Guljan.
Bistandsaktuelt 28.10.2020
MENINGER: Ghana og Elfenbenskysten produserer til sammen om lag 60 prosent av verdens kakao, en produksjon som er avhengig av barnearbeid.
Bistandsaktuelt 28.10.2020
MENINGER: Hva har Norfund-investeringene i African Century Real Estates konkret bidratt til av utvikling lengst nord i Mosambik? spørAslak Orre og Helge Rønning. De trekker fram nye opplysninger om at en påstått næringspark ikke er virksom.
Bistandsaktuelt 28.10.2020
Fremskrittspartiets forslag til en ny bistandspolitikk skal «hjelpe de mange, fremfor de få». Partiet varsler store kutt. Men er for ettergivelse av gjeld. Bistand kobles til retur av flyktninger.
Bistandsaktuelt 27.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt