AddToAny

Advarer om at internadvokat-ordningen kan forsvinne uten taushetsplikt

Advokatforeningen er sterkt kritisk til nytt lovforslag om å frata internadvokater taushetsplikten, og mener det har bakgrunn i skattemyndighetens ønske om mest mulig innsyn hos skatteyterne, framfor et reelt behov.
Mandag utløp fristen for å inngi høringssvar til Skatterådgiverutvalgets forslag om at det i «norsk rett innføres opplysningsplikt for skatterådgivere om nærmere angitte skattearrangement».

Her foreslås det blant annet at internadvokater skal unntas fra taushetsplikten - et forslag som har vagt harme og vært gjenstand for sterk kritikk etter at det ble kjent. I sitt høringssvar markerer også Advokatforeningen seg som «sterkt uenig», og mener utvalget ikke har påvist et «reelt behov som tilsier et slikt inngrep»:

«Forslaget ser ikke ut til å være begrunnet med at dagens internadvokatordning har vist seg å være problematisk fra et uavhengighetsperspektiv. I stedet ser forslaget ut til å ha sin bakgrunn i skattemyndighetenes ønske om mest mulig innsyn hos skattyterne, og at de i den anledning ikke ønsker at internadvokaters taushetsplikt skal utgjøre en innsynshindring, verken rettslig eller praktisk.»

Hele NOU 2019: 15 kan du lese her!

«Vitner om manglende forståelse»

Foreningen påpeker at forslaget er stikk i strid med Advokatlovutvalgets anbefalinger, som konkluderte med av internadvokatordningen bør videreføres som i dag, men at det bør gjøres enkelte grep for å styrke uavhengigheten. Advokatforeningen stiller seg bak Advokatlovutvalgets vurderinger.

«Når Skatterådgiverutvalget uttaler at det ikke er grunn til å stille internadvokaten i noen annen stilling enn en hvilken som helst annen ansatt i virksomheten, vitner det om en manglende forståelse for de hensyn som ligger bak advokaters sterke taushetsplikt og som flere ganger er understreket av Høyesterett», skriver foreningen.

Skatterådgiverutvalget legger til grunn at internadvokater ikke er tilstrekkelig uavhengige til å inneha sterk taushetsplikt. Feil, mener foreningen.

«Det viktigste hensynet bak taushetsplikten er at det er nødvendig med fortrolighet når klienten rådfører seg med en advokat for å f�

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

I to år hopet en tvangsmulkt og dagbøter seg opp i den digitale postkassen til en Bærumsmann i 60-årene som bygget på huset. Mannens advokat mener han må få slippe å betale boten.
Advokatbladet 07.08.2020
- Jo lenger du har studert, jo bedre oppfatning har du av hva du ønsker å jobbe med, og synspunkter på hvilke fagområder du finner interessant, sier rekrutteringsansvarlig i Wikborg Rein, Ole Henrik Wille.
Advokatbladet 07.08.2020
Hun har reist verden rundt på jobb for sin amerikanske arbeidsgiver, og bare i fjor tok jobben henne til atten land.
Advokatbladet 07.08.2020
Sjekk hvilke domstoler som får tilført stillinger for å få ned korona-restansene.
Advokatbladet 06.08.2020
En advokat bistod en grunneier i en veisak. I saken fremmet grunneieren pengekrav mot brukerne av en vei, men kravene ble ansett foreldet. Grunneieren saksøkte deretter advokaten, men advokaten ble frifunnet.
Advokatbladet 05.08.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt