AddToAny

Advarer mot tikkende boligprisbombe: - Tidenes største formuesulikhet vil gå i arv

Ragnhild (23) betaler 8500 kroner for en sokkelleilighet i bilavstand fra jobben i Tromsø - og kan kanskje kjøpe en nedslitt leilighet til 2,5 millioner.
Frida (23) betaler 6500 for et helt hus i Gamvik, hvor du kan få et oppussingsobjekt - et helt hus - for 150.000. Gjett hva som er den beste investeringen.

{O}

Ingun A. Mæhlum

I Mehamn leier Frida Olsen (23) en enebolig til 6500 kroner i måneden.

Ingun A. Mæhlum

I Tromsø betaler Ragnhild Teigen (23) 8500 kroner for en sokkelleilighet.

For begge virker det som en fjern fantasi å kjøpe egen bolig.

{/o}

Fra sokkelleiligheten på Kvaløysletta i Tromsø har Ragnhild Teigen utsikt til fjord og fjell og Tromsø-brua. Hun kan legge ut på toppturer rett fra dørstokken og være på jobb i byen i løpet av et kvarters biltur.

Ragnhild synes hun har vært heldig. I den lyse entreen henger likevel en drømmefanger.

Fra 2016-2018 var hun kokkelærling hos Color Line og bodde sørpå. Så begynte ryggen å protestere mot de lange arbeidsøktene. Da smertene ikke ga seg, flyttet hun hjem til foreldrene i Tromsø og fikk vikariat som assistent på en skole. Ryggen ble bedre, og på et møte i Fagforbundets ungdomsutvalg før jul sa hun ja til å bli ungdomstillitsvalgt. Nå kombinerer Ragnhild vervet med 60 prosent stilling hos Omega 3-produsenten Nordic Pharma. De nye jobbene gir henne litt mer å rutte med enn assistentjobben.

Ragnhild hadde bodd en stund hos foreldrene og et par måneder hos broren, da moren ymtet om at hun burde se seg om etter noe eget. Ragnhild var sånn passe interessert.

- Mamma elsker å se på leiligheter. Det gjør ikke jeg. Tromsø er ikke en by for unge folk eller de som er alene. Hvis du jobber som assistent, må du fort ut med halve lønna eller mer i leie. Jeg tjener bedre nå, men likevel er det mye penger.

Moren påpekte at drømmeleiligheten sjelden dukker opp ved første klikk, men da Ragnhild tok en titt på Finn var det som om sokkelleiligheten på 56 kvadratmeter hadde ligget og ventet på henne:

- Jeg dro hit, satte meg i sofaen og falt pladask. Da jeg kom for å hente nøkler dagen etter, ble brua stengt på grunn av storm. Jeg endte med å flytte inn samme kveld.

Prisen er 8500 kroner i måneden, pluss strøm.

- Så lenge ikke PC-en ryker, går det greit. Noe tilsvarende i sentrum hadde kostet 13-14 000 i måneden.

{o}

Ingun A. Mæhlum

Ingun A. Mæhlum

Å kjøpe er uaktuelt, i hvert fall i overskuelig framtid.

Nest etter Oslo har Tromsø landets høyeste boligpriser.

{/o}

- Først må jeg i så fall spare til en ok egenkapital eller få hjelp av foreldrene mine. Antakelig begge deler. En leilighet som denne kan koste alt fra 2,5 til 4 millioner. Koster den 2,5, er standarden neppe særlig bra. Jeg er heldig som har foreldre som eventuelt kan hjelpe til. Ikke alle har det.

To timer med fly nordøst for Tromsø, i Gamvik kommune, bor helsefagarbeider Frida Olsen (23).

{o}

Marianne Løvland / NTB

Tromsø kommune har 77 000 innbyggere.

Ingun A. Mæhlum

Gamvik kommune har 1050.

I 2021 bodde 726 av de

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

Jeg har hatt et flott arbeidsliv så langt. Men uten utsikter til en fast og full jobb oppleves livssituasjonen med familie og barn som mindre trygg. Så nå forsvinner denne hjelpepleieren over til nye oppgaver på en skole.
Fagbladet 05.07.2022
Denne konflikten er ene og alene SAS-ledelsen sitt ansvar, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Fagbladet 05.07.2022
Arbeidstakeres rettigheter har nådd et rekordhøyt lavnivå, ifølge 2022-utgaven av Global Rights Index som den internasjonale fagbevegelsen ITUC står bak.
Fagbladet 05.07.2022
Posten får kritikk etter Klassekampens avsløringer av Bring-selskapenes systematiske bruk av innleide sjåfører på uforutsigbare og dårlige vilkår.
Fagbladet 05.07.2022
Fagforbundet og NTL vil ha gransking og nye lover som gjer det lettare å straffe kriminelle føretak: - Dei slepp altfor ofte unna med «Å det visste eg ikkje», seier Fagforbundet-leiar Mette Nord.
Fagbladet 04.07.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt