AddToAny

Abid Raja er ny minister for arkiv, bibliotek og museum

Museumssektoren har store forventninger til den nye kultur- og likestillingsministeren.
Fredag presenterte Erna Solberg sitt nye regjeringslag med til sammen 17 utskiftninger. Abid Raja (V) er ny kultur- og likestillingsminister, mens Trine Skei Grande (V) tar over som kunnskapsminister.

Både Raja og Grande tok til tårene da han fikk overrakt nøkkelkortet til Kulturdepartementet og Raja hadde vanskelig for å finne ord for å uttrykke hvor stort det er for sønnen av en spikerfabrikkarbeider fra Pakistan å bli statsråd.

Han sa også at der Trine Skei Grande har mye erfaring fra kultursektoren, vil han måtte sette seg inn i mange nye saker. Men en del av kulturlivet kjenner han godt, for biblioteket var en viktig del av oppveksten, fortalte han til alle journalistene som hadde møtt opp.

Abid Raja er utdannet jurist fra Universitet i Oslo. Han har mellomfag i kriminologi, juridisk embetseksamen og en master i vitnepsykologi fra universitetet i Oxford.

Museumsmelding og arkivlov

En av sakene som venter på ham, er utkastet til ny arkivlov, som var på høring med frist i desember og en ny museumsmelding er varslet ved årsskiftet 2020/2021.

- Vi har forventninger om at han skal videreføre det gode arbeidet som Trine Skei Grande har startet opp, og at han fullfører alle prosessene som er sett i gang med ny museumsmelding. Arbeidet med museumsmeldingen vil bli den store saken for museene i årene framover, sier generalsekretær Liv Ramskjær i Museumsforbundet.

Hun har også forventninger til den nye kulturministeren når det gjelder kulturelt mangfald.

- Jeg har stor tro på at dette vil bli synlig i kulturpolitikken framover, sier generalsekretæren.

Ønsket ikke å bytte ut Grande

- Hva tror du blir vanskeligst for han?

- Jeg vet ikke hvor godt han kjenner kulturfeltet, men han har fått med seg en rådgiver og en statssekretær som kjenner kultur- og museumsfeltet, sier Ramskjær.

Emma Lind, som blir politisk rådgiver, har bakgrunn som forsker og har jobbet med kultur og næring i Kulturrådet, og statssekretær Knut Aastad Bråten kommer fra stillingen som redaktør i Syn og Segn.

- Ble du overrasket over valget av Raja som kultur- og likestillingsminister?

- Ja, litt overrasket ble jeg jo. Vi hadde ikke noe stort ønske om å miste Trine Skei Grande. Men vi ønsker ham hjertelig velkommen til museumsmøtet vårt i Kirkenes til våren!

Image-text:

Abid Raja insisterte på at han satte seg i ministerstolen første gang på fredag, og at besøket hans på kontoret i Kulturdepartementet kvelden før bare var for å lade telefonen. Foto: Julia Loge

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

- Dersom en av våre ansatte skulle komme med lovstridige ytringer, kan ikke dette forsvares, sier rektor Anne Borg.
Forskerforum 28.02.2020
Naturforskere får kritikk for kolonialisme mot reindriftssamer i ny publikasjon fra SAIH.
Forskerforum 28.02.2020
Jan Fridthjof Bernt er kritisk til det nye forslaget til universitets- og høyskolelov.
Forskerforum 27.02.2020
Flere ansatte, mer penger, flere publikasjoner og mer anvendt forskning. «Det er en veksthistorie», sier NIFU-forsker som har studert utviklingen over 20 år.
Forskerforum 26.02.2020
Her er sju skavanker som kan gi folk som Jon Helgheim litt rett, presentert alfabetisk.
Forskerforum 25.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt