AddToAny

40.000 kan miste jobben i varehandelen. Butikkmedarbeider Sif føler på usikkerheten

På HKs landsmøte delte hun bekymringen sin for å bli arbeidsledig. Nå har butikkmedarbeider Sif Larsen Sæther en bønn til regjeringen om å bremse raset i varehandelen.
4. mars 2019: Virke kommer med en dyster spådom. Hovedorganisasjonen regner med at 40.000 ansatte i varehandelen kan miste jobben sin de neste ti årene. Sif Larsen Sæther er en av dem. Hun er HK-medlem, butikkansatt i Cubus Hønefoss og konserntillitsvalgt.

- Jeg er oppriktig bekymret - både på vegne av bransjen min og fordi jeg risikerer å bli en av de 40.000 ledige, sier Larsen Sæther, som har jobbet i kleskjeden Cubus i 20 år, til HK-Nytt.

Verdens kjøpesenter i lomma

Hun er engstelig for at folk har endret vanene sine for godt, fra handel i butikk og på kjøpesenter til netthandel.

- Presset mot oss blir større og større - både fra netthandelen og andre konkurrenter. Folk er ikke like lenger lojale mot det lokale kjøpesenteret eller nærbutikken. De har hele verdens kjøpesenter i lomma på nett, sier hun.

- Hadde handelen skjedd på nettsidene til for eksempel Cubus eller Lindex, ville det selvsagt ha hjulpet, men det er ikke tilfelle. Jeg tror de nye vanene fra koronatiden vil vare. Det gjør meg mer, og ikke mindre, bekymret for jobben min i årene som kommer, medgir Larsen Sæther.

Ble permittert under koronaen

Mens dagligvarebransjen gikk bra under hele koronakrisen, opplevde andre deler av varehandelen det motsatte. Kles- og skobransjen var spesielt utsatt. Det fikk også Sif merke.

Hun beholdt stillingsbrøken på 20 prosent som konserntillitsvalgt, men ble permittert fra stillingen på 80 prosent som butikkansatt ved Cubus Hønefoss. Det var en tung tid. Ikke minst møtet med Nav.

- Det viktigste en ny regjering kan gjøre for varehandelen er å lovfeste retten til hele stillinger, mener Sif Larsen Sæther.

Kravet er også i tråd med den nye regjeringsplattformen.

Heltid = rettighet

Å få lovfestet retten til heltid er altså en prioritert oppgave for den nye regjeringen bestående av Ap og Sp. Dette skal komme som et forslag i løpet av de første hundre dagene Ap er i regjering.

- Vi må få bukt med midlertidigheten, og jeg vil at min stemme skal bli hørt. Heltid skal være en rettighet, mens deltid skal være en mulighet hvis man ønsker det, mener Sif.

De aller fleste deltidsansatte finnes nettopp i varehandelen som Sif jobber i. Dette er en bransje med 380.000 ansatte. Det er også i all hovedsak kvinner som jobber deltid.

Virker positivt på helsa

Som butikkmedarbeider merker Sif hvordan de kan han en positiv innflytelse på folk. Hun er overbevist om at mange av flere årsaker fremdeles er avhengig av å ha et kjøpesenter å gå til.

- Vi betyr noe for den mentale helsen til folk, sier Sif, som fikk seg en aha-opplevelse i sommer. Det var en varm og solfylt dag midt i ferien. Da dukket en av de faste kundene opp i Cubus-butikken.

Sif forundret seg over hvorfor denne kvinnen oppholdt seg innendørs når det var så innbydende sommervær utenfor.

- Forklaringen var at hun er ufør. Hvis hun skal være sosial, må hun oppsøke kjøpesenteret. Det er hennes sosiale arena. Derfor skal man ikke undervurdere verdien slike sentre har på folk, påpeker Sif.

Digital opplæring

Koronakrisen har digitalisert Norge i rekordfart, og Sif Larsen Sæther mener det er alfa og omega å gi ansatte i varehandelen opplæringen de trenger til et digitalt arbeidsliv. Altså at de skal lære å bruke verktøy som vil bli nødvendig for dem i arbeidslivet i framtida.

I regjeringens statsbudsjettforslag for 2022 bevilges det 13 millioner kroner til tiltak mot digitalt utenforskap gjennom strategien «Digital hele livet». Summen inngår i en totalsum på 1,8 milliarder kroner som settes av til digitalisering for å bidra til et grønnere samfunn.

- Jeg har tro på at den nye regjeringen kan få utrettet mye - både når det gjelder retten til heltid og det å lytte til vanlige arbeidsfolk, sier Sif.

- Det er et kaos å rydde opp i. Mye av det vi har kjempet for er forringet, blant annet viktige bestemmelser i arbeidsmiljøloven, mener hun.

Taler HKs sak

I sin tid som HK-leder jobbet Trine Lise Sundnes iherdig med å få synliggjort varehandelen. Sundnes, som er nyinnvalgt på Stortinget, påpeker at bransjen har veldig stor innflytelse på grunnlinja i norsk økonomi.

- Samtidig virker det som om arbeidstakerne i service- og tjenesteytende næring bare blir oversett. Og at det de gjør bare er en dyd av nødvendighet. Vi må få flyttet oppmerksomheten bort fra aspektet med forbrukerne og over på arbeidstakerne. Det skal jeg bidra med på Stortinget, lover hun.

Image-text:

FRYKT: Sif Larsen Sæther er bekymret for å miste jobben sin i varehandelen. Her er hun på HKs landsmøte.

Brian Cliff Olguin

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Det var med stor sorg vi mottok meldingen om at tidligere administrasjonssekretær i Handel og Kontor i Norge, Kari Nøst, hadde gått bort 14. november 2021, 72 år gammel.
HK-Nytt 24.11.2021
LO godtar ikke at ledige og permitterte skal stå uten feriepenger neste år. Dermed øker presset på regjeringen. Men hva betyr egentlig dette tillegget? Vi gir deg svarene her.
HK-Nytt 24.11.2021
Arbeidsmarkedet nærmer seg nivået før pandemien. Navs prognoser tilsier at ledigheten i neste år vil være lavere enn før koronakrisen.
HK-Nytt 22.11.2021
Regjeringen vil stanse frislippet av taxiløyver, men for sentralbordoperatør Rita Øren er det for seint. Hun og åtte kolleger er allerede sagt opp.
HK-Nytt 19.11.2021
Arbeiderpartiet har hovedansvaret for at de arbeidsløse får feriepenger neste år, mener HK-leder Christopher Beckham.
HK-Nytt 18.11.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt