AddToAny

36 uskyldige dømt til fengsel: - Svært komplisert regelverk, sier jus-ekspert

Jusprofessor og EØS-ekspert Finn Arnesen ved Universitetet i Oslo er overrasket over at Trygderetten ikke har henvendt seg til EFTA-domstolen for å undersøke hvordan regelverket er å forstå.
Han synes det er «helt for ille» at 36 uskyldige personer er blitt uriktig dømt til fengsel for trygdebedrageri, slik det kom frem på en pressekonferanse i Oslo tidligere i dag.

Hele 2400 NAV-vedtak skal være fattet på feil grunnlag siden 2012. Sakene gjelder personer som har mottatt sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger, og som mistet retten til disse ytelsene fordi de oppholdt seg i et EU- eller EØS-land. Av de 2400 vedtakene skal 48 uriktige bedrageridommer være avsagt, 36 av disse med ubetinget fengselsstraff som følge. Den lengste straffen som er sonet uriktig, var på åtte måneder.

- Dette er selvsagt ikke bra i det hele tatt. Regelverket er komplisert og svært omfattende, og et regelverk om lovvalg - altså om hvilket lands trygdeordning som skal komme til anvendelse, og om retten til å ta med seg visse ytelser hit og dit. Hvis du ser på EU-domstolens praksis, så forelå det omtrent ett tusen avgjørelser sist jeg

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Advokatforeningen foreslår en rekke konkrete tiltak for å styrke uskyldspresumsjonen i sin årstale i kveld.
Advokatbladet 14.11.2019
Felles for alle er at det argumenteres med Strand Lobben-dommen fra EMD, eller at saken har berøringspunkter mot denne.
Advokatbladet 13.11.2019
Kriminalomsorgsdirektoratet mener det er et «reelt behov» for bruk av spytthetter i norske fengsler. Det er det mange som er svært kritisk til.
Advokatbladet 13.11.2019
Benedict de Vibe og Kaja de Vibe Malling stortrives som forsvarere i to av årets mest omtalte rettssaker, men er kritiske til at vitner kan tilpasse forklaringene ved å følge mediedekningen før de skal inn i retten.
Advokatbladet 12.11.2019
Aktive medlemmer i Advokatforeningen får snart tilbud om én times gratis juridisk rådgivning i arbeidsrettslige spørsmål hos ekstern advokat.
Advokatbladet 12.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt