AddToAny

36 uskyldige dømt til fengsel: - Svært komplisert regelverk, sier jus-ekspert

Jusprofessor og EØS-ekspert Finn Arnesen ved Universitetet i Oslo er overrasket over at Trygderetten ikke har henvendt seg til EFTA-domstolen for å undersøke hvordan regelverket er å forstå.
Han synes det er «helt for ille» at 36 uskyldige personer er blitt uriktig dømt til fengsel for trygdebedrageri, slik det kom frem på en pressekonferanse i Oslo tidligere i dag.

Hele 2400 NAV-vedtak skal være fattet på feil grunnlag siden 2012. Sakene gjelder personer som har mottatt sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger, og som mistet retten til disse ytelsene fordi de oppholdt seg i et EU- eller EØS-land. Av de 2400 vedtakene skal 48 uriktige bedrageridommer være avsagt, 36 av disse med ubetinget fengselsstraff som følge. Den lengste straffen som er sonet uriktig, var på åtte måneder.

- Dette er selvsagt ikke bra i det hele tatt. Regelverket er komplisert og svært omfattende, og et regelverk om lovvalg - altså om hvilket lands trygdeordning som skal komme til anvendelse, og om retten til å ta med seg visse ytelser hit og dit. Hvis du ser på EU-domstolens praksis, så forelå det omtrent ett tusen avgjørelser sist jeg

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Staten brøt ifølge lagmannsretten ikke Grunnloven § 112 da det ble tildelt utvinningstillatelser for petroleum i Barentshavet, men saksøkerne slipper å dekke motpartens saksomkostninger.
Advokatbladet 23.01.2020
Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande ber firmaene om en kulturendring, og om å slutte å tro at akkurat advokatyrket har så mange særtrekk sammenlignet med andre yrker.
Advokatbladet 23.01.2020
I 2019 fikk for første gang flere kvinnelige enn mannlige advokater tillatelse til å være advokat ved Høyesterett.
Advokatbladet 22.01.2020
Etter en forespørsel fra Riksadvokaten kartlegger nå Statens Vegvesen i hvilke straffesaker de har bistått politiet med sakkyndiguttalelser, og om det er feil i uttalelsene.
Advokatbladet 22.01.2020
At domstolene refererer til Retstidende gjør det vanskelig å få innsyn i dommer, skriver redaktør Fredrik Ljone i Rettspraksis.no i dette innlegget.
Advokatbladet 22.01.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt