AddToAny

300 tvilsomme studenter er bare toppen av et isfjell

300 tvilsomme studenter er bare toppen av et isfjell
I 28 utdanninger hjelper det ikke å bestå eksamen og komme deg gjennom praksis. Du må også vise skikkethet for yrket du utdanner deg til.
«En student som utgjør en mulig fare for barnehagebarns og elevers eller pasienters, klienters og brukeres liv, fysiske og psykiske helse, rettigheter og sikkerhet, er ikke skikket for yrket.»

Dette er grunnlaget for at 100.000 studenter innenfor 28 utdanninger i tillegg til at de har eksamener og utfører praksis, kontinuerlig gjennom utdanningen blir vurdert etter om de er skikket til jobben de utdanner seg til.

Hvem som helst kan sende inn en såkalt tvilsmelding om en student, og det kan gjøres anonymt. Antall tvilsmeldinger på skikkethet har økt fra 132 til 300 på fem år.

Likevel: Nestor innen skikkethetsvurdering i Norge, Kari Kildahl, vet at mørketallene er store.

- Store mørketall

- Man er uskikket når man ikke kan håndtere det yrket man har valgt krever, sier Kari Kildahl.

Kildahl er skikkethetsansvarlig for OsloMet, og hun har ledet arbeidsutvalget for det nasjonale forum for skikkethetsansvarlige siden oppstart i 2010, og arbeidsutvalget for forumet siden 2013.

Nå har hun vært redaktør for boken «Skikket for yrket? Skikkethetsvurdering i profesjonsutdanninger» som ble lansert i slutten av februar.

I Norge er det rundt hundre tusen studenter som tar utdanning til de profesjonene som har skikkethetsvurdering. Kildahl sier at de aller fleste av studentene er utdanningsinstitusjonene aldri bekymret for. Men for kanskje omlag tre prosent av studentene er det annerledes. Om dem leveres det tvilsmeldinger, og noen av dem blir funnet usikket for det yrket man har valgt.

- Det er disse studentene vi bruker mye tid på og som blir utfordrende både for ansatte og medstudenter, sier Kildahl til Khrono.

Hun avslutter boken slik:

- Jeg er ganske sikker på at vi fortsatt utdanner studenter som er uskikket til yrket. Tallet på tvilsmeldinger er økende. Det er positivt for de som skal beskyttes.

Fusk, vold og rus

- Det som går igjen i mange av tvilsmeldingene er manglende selvinnsikt, faglig svakhet og at det er kommunikasjonsfaglig svake. Men i den siste tredjedelen finner vi ymse. Her er det fusk, vold, mistanke om rus og en del studenter som rett og slett blir borte for oss, de møter ikke opp, sier Kildahl.

Det er disse sakene som først havner i skikkethetsnemnd ved de enkelte institusjonene, og deretter kan havne som klagesak hos Felles klagenemnd.

Sakene som har vært i Felles klagenemnd er blant annet medisinstudenten som oppførte seg så dårlig på en eksamensfest at politiet måtte tilkalles. I tillegg sendte studenten krenkende meldinger med seksualisert innhold til en medstudent.

En sykepleierstudent strøk totalt 29 ganger på ulike vurderinger, og forvekslet to pasienter, og en lærerstudent som i sosiale media kom med grove karakteristikker og anklager mot navngitte ansatte. I enkelte e-poster til ansatte fremsatte studenten det som av mottaker kan oppfattes som trusler.

Tvilsmeldinger og utestengelse grunnet skikkethetsvurdering 2015-2019

År Tvilsmeldinger Utestengt

2015 132 0

2016 142 4

2017 207 5

2018 212 8

2019 300?

Kilde: DBH/NSD/Khrono

Dersom først utdanningsinstitusjonen og deretter Felles klagenemnd finner at en student er uskikket, kan man bli utestengt i inntil fem år. Men i løpet av den tiden man er utestengt, kan man i utgangspunktet begynne på en annen utdanning som også krever skikketvurdering.

- Vi tror noen gjør det, men vi vet ikke. Og vi håper og tror at de fleste ikke gjør det, sier Kildahl.

Første gang inn i lovverket i 1973

Første gang det kom inn en bestemmelse om skikkethet knyttet til utdanninger va

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt