AddToAny

3 AV 4 NITO-MEDLEMMER FORVENTER ET LØNNSOPPGJØR PÅ 3% ELLER MER - ER DET REALISTISK?

3 AV 4 NITO-MEDLEMMER FORVENTER ET LØNNSOPPGJØR PÅ 3% ELLER MER - ER DET REALISTISK?
Fjorårets lønnsoppgjør endte på et gjennomsnitt på 2,9 prosent, og lå an til å gi økt kjøpekraft. Men så kom høsten og rekordhøye strømpriser jafset i seg hele reallønnsveksten. Det gir høye forventninger til årets oppgjør.
Gro sa det: alt henger sammen med alt. Norge er et land i verden, og vi påvirkes gjennom hendelser og faktorer vi ikke rår over. Som norske strømpriser. Og renter. Vi har allerede fått en renteheving, og det er varslet minst en til i løpet av året. I skrivende stund er det uklart hvordan Storbritannias relasjon til EU vil være framover, noe som skaper usikkerhet blant eksportører som handler med vårt største eksportmarked. En av verdens største økonomier, Italia, som har slitt med å få sitt statsbudsjettet godkjent av EU, Kina og USA er i handelskrig og i Frankrike skaper gule vester bråk i gatene. De amerikanske børsene stupte før jul, og har blitt hentet opp av det noen vil kalle børsspekulanter, mens amerikanske myndigheter pumper penger inn i økonomien og budsjetterer med store underskudd, forteller seniorrådgiver i NITO, Petter Teigen.
- Vi har et positivt utsyn for året, men dukker det opp et oljeprisfall eller at de amerikanske børsene stuper eller andre uforutsette hendelser, så kan ting snu.
I tillegg har Erna Solberg og Siv Jensen signalisert at det ikke kommer til å være noe slingringsmonn i kommende statsbudsjett. De har dempet veksten i offentlige utgifter nå som arbeidsledigheten faller, forteller han.
- Men den borgerlige festen er litt over. Store deler av statsbudsjettet er bundet opp til faste utgifter, som for eksempel trygd og pensjon, så det ser ikke ut til å bli store reformer og prosjekter fram mot neste valg.

Positive forventninger
Det er altså mange faktorer partene i årets mellomoppgjør tar meg seg når de skal forhandle prosenter og kroner og øre. Og ikke minst, imøtekomme forventningene om at i år, i år blir det reallønnsvekst.
- Jeg tror at mange har p
Gå til mediet

Flere saker fra Teknisk Ukeblad

Dronefotografering av bruer med tilhørende bildeanalyse sparer Statens vegvesen for mye penger.
Teknisk Ukeblad 20.07.2019
Det er ikke skeptikerne eller de som alltid kan fortelle hvorfor ting er umulig, som bringer verden fremover, skrev Teknisk Ukeblads redaktør Knut Endresen da månelandingen var et faktum for 50 år siden.
Teknisk Ukeblad 20.07.2019
Volvo tilbakekaller flere hundre tusen biler verden over på grunn av fare for brann i motoren. I Norge er det 9.200 biler som kalles tilbake.
Teknisk Ukeblad 20.07.2019
Bør ikke plugge enheten i andre datamaskiner enn egen PC.
Teknisk Ukeblad 20.07.2019
I dag er det 50 år siden. I dag er det 50 år siden. I dag, lørdag 20. juli, er det femti år siden Apollo 11 landet på månen. Alle som var gamle nok, husker denne direktesendte TV-opplevelsen veldig godt.
Teknisk Ukeblad 20.07.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt