AddToAny

Øyvind Strømmen om 22. juli: - Ikke rart at angrepet kom som en overraskelse

Frilansjournalisten ble «Norges ekspert på høyreekstreme» i dagene etter terroren.
Forfatter og frilansjournalist Øyvind Strømmen har studert høyreekstreme miljøer i en årrekke.

22. juli for ti år siden var det få norske journalister som fulgte med på disse miljøene, og Strømmen ble en av landet mest etterspurte journalister og en ekspertkommentatorer på høyreekstreme og kontrajihadistiske miljøer på internett.

I dag er situasjonen litt bedre, mener Strømmen.

Blindsoner

Han opplevde at media hadde «blindsoner» hva gjelder høyreekstreme før 22. juli, og at de ikke oppfattet anti-muslimgrupperinger som en trussel.

- Likevel er det ikke rart at angrepet kom som en overraskelse på norsk media, da det var et særs uvanlig terrorangrep i historisk sammenheng, sier han til Journalisten.

Han mener at media har lært av terrorangrepet.

- Jeg opplever at dekningen av høyreekstreme miljøer har blitt bedre etter 22. juli. Man har fått mer forskning i norsk sammenheng, og både norske journalister og politiets sikkerhetstjeneste har fått fokus på høyreekstremisme som en trussel. Vi har jo også hatt andre terrorangrep etter 22. juli som man har tatt lærdom av, blant andre Christchurch og Philip Manshaus-angrepet her hjemme.

Mitt ståsted

Hans opplevelse av mediadekningen er imidlertid farget av hans eget ståsted.

- Siden jeg har jobbet med ekstremisme i en årrekke, får jeg også med meg mye av det som skrives. I forbindelse med tiårsdagen har det kommet andre og nye stemmer til i diskusjonen, med viktige ståsteder og viktig mediakritikk. Jeg synes det er bra, og ønsker flere debatter om medias rolle velkommen.

Strømmen kommer i august med en ny bok om konspirasjonsteorier og deres ødeleggende kraft. Tidligere har han gitt ut flere bøker om høyreekstreme miljøer.

Øyvind Strømmen har det siste året vært fast bidragsyter til spalten «Derfor» i Journalisten.

Redningsmannskaper på plass i Regjerningskvartalet 22. juli 2011. Foto: Berit Roald / NTB

Image-text:

VG-bygget, Øyvind Strømmen

Foto: Berit Roald / NTB og Guri Barka Martins / MDG

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Jobber nå med å få på plass døgnkontinuerlig teksting Daglig leder i Oslo Døveforening, Vidar Sæle, sier til VG at døve og hørselshemmede mister mye av opplevelsen og spenningen når øvelsene ikke er tekstet.
Journalisten 26.07.2021
Går fra en nyetablering til en annen. - Vi er svært fornøyde med at vi får inn en slik kapasitet i Steinkjer24.
Journalisten 26.07.2021
Russiske myndigheter strammer til. Medietilsynet i Russland stengte mandag 49 nettsteder som er tilknyttet virksomheten til regimekritiker Aleksej Navalnyj, opplyser en nær medarbeider.
Journalisten 26.07.2021
Men håndball trakk flest seere. Kristian Blummenfelt tok Norges første OL-gull på ni år da han vant triatlon-øvelsen natt til mandag. 165.000 nordmenn fikk med seg triumfen. Triatlon-øvelsen begynte rett før midnatt natt til mandag.
Journalisten 26.07.2021
Se dette innlegget på Instagram Et innlegg delt av 33 (@gregabandoned)
Journalisten 26.07.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt