AddToAny

Ønskedrømmer om hvordan verden burde være

KOMMENTAR: Jeg er delvis fascinert av at det fremdeles kan finnes vidunderlige, ukjente fenomener der ute - og vel så fascinert av de som tror på dem, på et så sviktende grunnlag, skriver Erik Tunstad.
Denne uken skjedde noe uventet. Jeg hevet blikket, så meg rundt på kontoret - og la merke til et par pappesker, halvveis skjult bak en rufsete lenestol. De var fulle av papirer, hadde stått der i tiår, og var blitt usynlige.

Min glede de siste dagene har derfor vært å gå igjennom flere kilo med utklipp fra gamle aviser og ukeblader. Det meste handlet om vitenskap, og omtrent alt fikk et sørgelig, men resirkulert endelikt.

Hva var det jeg hadde spart på alle disse årene?

Helt åpenbart en samling saker av stor interesse, viktige ting. Det som deretter slo meg, var at et annet fellestrekk ved alle disse tusenvis av «viktige» saker, var at de var uviktige - og usanne.

Det var en samling drømmer. Så noe av min fascinasjon skyldtes kanskje gapet mellom det jeg på den ene siden betrakter som den virkelige verden - og på den andre siden, drømmen om hvordan verden burde være.

Og kanskje enda viktigere, at til og med forskere klarer å hoppe over dette gapet - de av dem som velger å svindle og jukse.

Vitenskapelig sannhet avgjøres ikke med håndsopprekning

Vi kan begynne med et utklipp fra VG, datert den 17.01.94: «Noas ark er funnet». Et omtrent samtidig utklipp fra den danske avisen Politiken meldte at «Gaddafi (sier at) Shakespeare var araber», mens Dagbladet fortalte om Erich von Däniken og pyramidene - de er eldre enn vi tror, og ingen aner hvem som egentlig laget dem, eller hvordan - Däniken mente faraoene i hvert fall ikke var arabere.

Men, som jeg leste i et annet utklipp, afrikanere oppfant både relativitetsteorien og flyvemaskinen - så pyramidene ble kanskje heller ikke ble bygget av «gudene fra stjernene»? En ganske stor del av akkurat denne bunken handlet ellers om at Columbus stammet fra Hyen i Nordfjord - han hadde i hvert fall et våpenskjold som med ganske mye velvilje liknet noe fra Gloppen.

Det var omtrent nå jeg fant noen utgaver av «Flat Earth News». Forsiden av nummer 82, fra juni 1992 var fylt av overskriften «Earth Is Flat - Russia Quits Space Hoax» - med kommentaren: «Why do people believe Earth is a globe?»

(Illustrasjon: DanieleGay / Shutterstock / NTB)

Det siste er et godt spørsmål. Hvorfor tror vi at jord

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Antall bekreftede koronatilfeller har passert 3 millioner i Sør-Afrika, som gir omikronvarianten skylden for en smitteøkning uten sidestykke i pandemien.
forskning.no 04.12.2021
Smykket som har dukket opp i en hule i Polen, er det eldste av sitt slag som noen gang er funnet i Europa og Asia.
forskning.no 04.12.2021
- Når pasienter får antibiotikaresistens, vil de til slutt slippe opp for alternativer, ifølge forskere. Derfor utvikler de nå en vaksine mot urinveisinfeksjon. Den er foreløpig bare testet på mus.
forskning.no 04.12.2021
I landsbyer der flere brukte munnbind, ble færre syke av covid-19, viser forsøk.
forskning.no 04.12.2021
Inge og Magnes flotte 3D-rakett fyrer seg opp og stikker av.
forskning.no 04.12.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt