AddToAny

Åste Dokka har tusen temaer å skrive om, og de er nesten alltid eksistensielle

Åste Dokka har tusen temaer å skrive om, og de er nesten alltid eksistensielle
Men noen ganger må sidene bare fylles, og det synes hun er helt greit.
I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Åste Dokka er kommentator i Vårt Land og forlagsredaktør i Vårt Land forlag.

Her kan du lese flere Morgenrutinen.

- Kaffe eller te?

- Jeg drikker mye kaffe og gjerne te. Med melk.

- Hva har du på nattbordet?

- Lypsyl og ørepropper. Jeg leser mye, men sjelden på senga.

- Når om morgenen starter hodet å tenke jobb, og hvilke medier må du innom?

- Som regel er morgenhodet fullt av barn og matpakker, så det er først når jeg kan legge familien bak meg og dra til jobb at jeg begynner å tenke på den. Jeg pleier å sjekke Facebook og nrk.no, men prøver å slutte med det.

- Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

- Alle partier på Stortinget enige om radikalt klimaforlik.

- Hva er ditt beste tips for å skrive gode kommentarer?

- Å leve med oppmerksomhet rettet mot sine egne tanker, slik at det man skriver er ting man faktisk går og tenker på. Og så er det en fordel å lese, eller ta inn verden i konsentrert form på andre måter. Da får man alltid noe å tenke på og dermed skrive om.

- Hva er den tynneste saken du noen gang har laget, og hvorfor ble den likevel publisert?

- Jeg skriver stort sett bare kommentarer, og veldig sjelden andre typer saker. Men ikke alle kommentarer har vært like gode, det hender hodet er helt tomt. Når de likevel kommer på trykk er det ganske enkelt fordi sidene må fylles. Og det synes jeg er greit, ikke alt kan være fantastisk alltid.

- Om du kunne velge hvem som helst, hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt, og hvorfor?

- Det er et vanskelig spørsmål. Jeg er nok ikke så glad i å intervjue storheter. Men kanskje Marilynne Robinson.

- Hva er din viktigste egenskap som kommentator, og hvordan bruker du den?

- Det må nok være at jeg har ti års teologi-utdannelse bak meg. Dermed har jeg tusen temaer jeg kan hente ned fra hylla, og de temaene er nesten alltid eksistensielle, i alle fall for meg. Teologien er en uslåelig kombinasjon av kunnskap, dannelse og livsnerve.

- Hva er det gøyeste eller rareste du har opplevd i jobben?

- Jeg ler på jobb hver dag, jeg har utrolig gøye kolleger. Jeg kan ikke huske noe rart som egner seg for offentligheten.

- Hvilket journalistisk arbeid inspirerte deg sist, og hvorfor?

- Det hender jeg leser en knallbra kommentar. Da er det kombinasjonen av originalitet, språk og analytisk kraft som inngir age.

- Hva er den største utfordringen akkurat nå, for mediebransjen generelt og der du jobber?

- Mekanismene som fører til klikk-styrt redaksjonell tenkning. Jeg skjønner hvorfor det skjer, men det svekker journalistikken, både med tanke på vinkling, innhold og intellektuelt nivå.

- Hva kan journalister og mediehus gjøre for å bedre tilliten til de redaksjonelle mediene?

- Jeg har ingen anelse, men skulle gjerne visst det. Generelt synes jeg de redaksjonelle mediene fortjener ganske høy tillit.

- Hvilket bilde eller video fikk deg sist til å stoppe opp?

- Jeg er ikke så veldig visuelt orientert, så sannelig om jeg vet.

- Når logger du av for kvelden?

- Jeg skulle ønske at jeg kunne svare klokken 17.00, men i realiteten skrur jeg ikke over på flymodus før jeg legger meg en gang før 23.

Image-text:

Åste Dokkas tiårige teologiutdannelse hjelper henne når hun skal skrive kommentarer i Vårt Land.

Foto: Adrian Nielsen / Vårt Land

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Aksjekursen steg etter pågripelse. Medietoppen Jimmy Lai (71) er løslatt mot kausjon i Hongkong, melder nyhetsbyrået AFP. Lai ble pågrepet mandag for brudd på den nye sikkerhetsloven som kinesiske myndigheter innførte i Hongkong i juli.
Journalisten 11.08.2020
NRK beklager. Nordlys skriver i dag at NRK er anmeldt for å ha vist usladdede bilder av de tiltalte i en stor narkotikasak som går for retten i Tromsø.
Journalisten 11.08.2020
- Svært vanskelig å ha full kontroll. Personvernundersøkelsen til Datatilsynet viser at mange opplevelser mangel på kontroll og varierende grad av tillit. Bekymringsfullt, sier tilsynet.
Journalisten 11.08.2020
NRK-veteranen ble 88 år. Brita Blomquist er død, 88 år gammel. Den tidligere journalisten og programlederen jobbet i NRK i 25 år. Blomquist gikk bort 9. august, opplyser NRK.
Journalisten 11.08.2020
Nesten 600.000 var innom. TV 2 hadde nesten 600.000 seere på det meste under kampen mellom Manchester United og FC Københavnmandag. Det endte med ekstraomganger og 1-0-seier til United.
Journalisten 11.08.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt