AddToAny

Å sette ord på smaken

Å sette ord på smaken
En deilig bok spekket med gode sitater og en liten dash melankoli.
«Hva er smak?» spør Knut Stene-Johansen i sin nyeste bok, og gjennom seks ulike innfallsvinkler prøver han å sirkle inn et svar: filosofi, fysiologi, psykologi, politikk, billedkunst og litteratur - men mest av alt flaneres det omkring. Boka er et langt essay. Det er forholdet mellom den subjektive smak og de objektive standardene han undersøker, og det er særlig mat og måltider han er opptatt av, også i kunsten. Men kunst ernærer jo den og, den er i stand til å bringe forandring, ja, ennå snakker man om begrepet katarsis. Smaken ser etter det gode liv, sier Stene-Johansen, uten at det måtte bety at verken det stygge eller vonde holdes utenfor. Kunsten kan kanskje ha en helende effekt?

Knut Stene-Johansen

Smakens politikk

Scandinavian Academic Press, 2020

442 sider

Veil. pris: kr 429

Boka er både personlig og en intellektuell gjennomgang. Stene-Johansen er professor i litteratur, og har i sitt virke vært særlig opptatt av Frankrike, estetikk og gastronomi. Han har hatt matspalte i Morgenbladet, og har spist på steder og drukket viner andre bare kan drømme om. Og det får vi høre om! Maten og et konkret måltid er aldri langt unna, og så kobler han det han smaker til sitt store bibliotek. Smak er et sammensatt fenomen, viser han; smak, og også avsmak, er noe som dannes, det er noe fysiologisk, selvsagt, men er definitivt knyttet til kultur.

Stene-Johansen skriver lett, ja, språket bærer preg av den oppstemthet et godt måltid kan gi.

Stene-Johansen skriver lett, ja, språket bærer preg av den oppstemthet et godt måltid kan gi. Slik er det i hvert fall når teksten er i nærheten av maten, og det vil si at det er først når halve kapitlet om filosofien er unnagjort, når vi går i gang med Schiller og menneskets lekedrift, at boka virkelig tar seg opp. Men etter det bæres det inn interessante ingredienser og smaker på rekke og rad. Som en ekte essayist går forfatteren i dialog med tenkere og tanker, og dem er det mange av. Han glir inn i de ulike stemmene som en kameleon, gjengir dem passe intenst, passe distansert, alltid velvillig, ofte litt lekent. Han er god til å formidle andres tanker, vi får servert foredrag som på en og samme tid er innforståtte og innførende. Han siterer velvillig. Jeg liker for eksempel det Montaigne sier om måtehold, at det må gjøres med måte.

Stene-Johansen har en stil som gjør at han kan få med seg alt: «Fra Briskeby går tankene til Montparnasse i Paris.» Det er skikkelig billig, og likevel, det virker. Grunnen er at han har et godt grep om stoffet, men skyldes også forfatterstemmen. Den er suveren, og er samtidig offer, kanskje, for hva han et sted kaller «livets iboende risiko». Boka har i hvert fall islett av melankoli.

Påvirker det meg, tro, og gjør at jeg ikke alltid er helt sikker på om jeg får nok? For blir jeg egentlig mett, alle innfallsvinklene til tross? Er det ikke slik at rettene vi blir servert, er litt for små? Du begynner kanskje å tenke på noe på en litt ny måte, gjenkjenner noe, må lure litt, ja, blir pirret, men før du kommer ordentlig i gang, er det over; før du er blitt ordentlig mett, er det slutt. Likevel blir du ikke skuffet, for i samme øyeblikk bringes et nytt tema inn, og sånn fortsetter det. Dette gjelder også siste delen, om litteratur. Sulten i Hamsuns Sult er ingen metafor, argumenterer forfatteren, men er noe høyst konkret. Og etterpå kommer Proust, og så Blixen. Slutten setter likevel et punktum, og det på en herlig måte.

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Forskningsinstituttet er for lite og kan miste grunnbevilgning. Nå får de lenger tid til å sikre en avtale med NTNU samfunnsforskning.
Forskerforum 30.03.2020
Midlertidighet og arbeidspress skaper allerede helseutfordringer for unge forskere. I tillegg forventes det nå toppforskning fra hjemmekontoret med barn. Akademiet for yngre forskere har fem forslag.
Forskerforum 30.03.2020
39 faste ansatte ved Teknisk Museum blir permittert fra 1. april. Fagforeningene bestrider grunnlaget.
Forskerforum 29.03.2020
Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV, Rødt og MDG har bestemt seg for å blokkere et sett forskriftsendringer på utdanningsfeltet under den nye koronaloven.
Forskerforum 28.03.2020
Forskerforbundet reagerer på forskrift som kan sette universitets- og høyskoleloven til side. Fagforeningen ble heller ikke invitert til å komme med høringssvar.
Forskerforum 27.03.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt