AddToAny

- Å bli spart for kutt er den store seieren

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen understreker at det er trange tider. Det påvirker også mediestøtten.
På en pressekonferanse torsdag ettermiddag presenterte kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen kulturbudsjettet, og herunder budsjettet for medieformål.

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023 er det for første gang lagt opp til fireårige rammer for mediepolitikken. Hensikten er å skape mer forutsigbarhet for media.

- Det er trange tider vi er inn i nå. Det har både finansministeren og statsministeren ettertrykkelig sagt: At det å bli spart for kutt er den store seieren i år, sier Trettebergstuen til Journalisten.

Ny forskrift for pressestøtte

I budsjettet foreslås det blant annet å øke mediestøtten til 400 millioner kroner - en økning på tre prosent fra statsbudsjettet 2022.

Tidligere i år sendte regjeringen på høring et forslag til endringer i produksjonstilskudd for nyhets- og aktualitetsmedier, bedre kjent som pressestøtten. Endringene kan åpne opp for at flere medier kan kvalifisere seg til støtte, mens andre medier risikerer å få betraktelig mindre støtte enn i dag.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen legger fram kulturbudsjettet for 2023. Foto: Marte Vike Arnesen I dagens budsjettfremlegging skriver departementet at man tar sikte på at den nye forskriften får virkning for tildeling av produksjonstilskudd i 2023. Det er imidlertid ikke klart hvilke endringer regjeringen vil foreslå i dagens forskrift.

- En ny forskrift for produksjonstilskudd vil sannsynligvis åpne for at flere nisjemedier kvalifiserer seg til støtte, i tillegg til at lokalavisene skal ha mer. Hvem skal få mindre hvis potten ikke utvides?

- Rammene kommer vi tilbake til. Man gir fireårige styringssignaler, og så følges det opp i hvert enkelt årsbudsjett. Derfor er det noe vi kommer tilbake til, svarer Trettebergstuen.

- Trange tider

Bevilgningene til de direkte mediestøtteordningene og NRK vil bli justert årlig i tråd med pris- og lønnsvekst for perioden 2024 til 2026.

- Er det ikke defensivt å ikke legge opp til mer enn å kun øke pressestøtten tilsvarende prisveksten i årene som kommer?

- Det kan man jo sikkert mene forskjellige ting om, men som sagt er det slik at for neste års budsjett og de trange tidene vi er i nå, er det å bli spart for kutt den store seieren, sier kulturministeren.

Krav til debattprogram

Regjeringen foreslår også å avvikle merverdiavgiftsfritaket for elektroniske nyhetstjenester fra og med 1. januar 2023. Fritaket omfatter i dag elektroniske nyhetstjenester i form av lyd og levende bilder.

I tillegg er det i budsjettet oppført endringer i kravene til kommersielle allmennkringkastere. Blant endringene er det nytt at kommersielle allmennkringkastere må ha et debattprogram.

- Vi stiller en del krav til de som skal være kommersiell allmennkringkaster. Det er derfor man blir kompensert, for å gjøre det som kanskje ikke er kommersielt lønnsomt, men som vi trenger og som er viktig for samfunnet vårt og folkeopplysning, sier kulturministeren og legger til:

- Debattprogrammer er jo en sånn ting, som definitivt er bra for folkeopplysningen.

Image-text:

Anette Trettebergstuen legger frem statsbudsjett for 2023.

Foto: Marte Vike Arnesen

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Ansatte i avisa New York Times gikk ved midnatt amerikansk tid ut i streik. Det er den første store streiken i avisa på mer enn 40 år.
Journalisten 08.12.2022
2022: Et redaksjonelt regnskap og en stor dose selvskryt.
Journalisten 08.12.2022
I ti år har Institutt for journalistikk (IJ) undervist journalister i land der pressefriheten er under press. Sist hos syriske og ukrainske medier.
Journalisten 08.12.2022
Netflix-dokumentaren om prins Harry og hertuginne Meghan er ute, og paret forteller om hat i kongefamilien, korrupsjon i mediene og det de selv har ofret.
Journalisten 08.12.2022
Det ble gjort publiseringer vi aldri ellers hadde gjort, sier Åsa Linderborg om metoo-høsten i Sverige.
Journalisten 08.12.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt