AddToAny

- Å akseptere at ei jente på 23 år får slag, gidder jeg ikke

Anine Andrea Johansen var nyutdannet sykepleier da hun fikk hjerneblødning. Sju år etter jobber hun som erfaringskonsulent på Sunnaas sykehus og prosjektleder for Sunnaasstiftelsen. Hun sier aldri til de unge at de må akseptere skaden sin.
140 personer klapper i en sal på et hotell på Lillestrøm. Det er fag- og forskningsdag for sykepleiere som jobber i Helse Sør-Øst. Nå er øynene deres rettet mot en ung dame som går opp trappene til scenen. Kikker man ekstra godt etter, aner man at den høyre foten hennes henger litt etter i bevegelsene.

Hun stiller seg bak talerstolen, ser rolig ut over forsamlingen og sier med skjelvende stemme at hun er nervøs.

- Dette er en historie som koster litt å fortelle. Jeg har brukt mange år på å ta eierskap til den, begynner hun.

Slaget

Det var mandag 14. september 2015.

Anine Andrea Johansen var 23 år, nyutdannet sykepleier fra Lovisenberg diakonale høgskole, og hadde akkurat kommet tilbake fra Zimbabwe hvor hun hadde jobbet en måned som sykepleier ved et mødre/barn-hjem.

Nå hadde hun begynt i et vikariat ved en psykiatrisk institusjon i Oslo kommune, og hadde hatt sin første arbeidshelg der.

Hun kjente at hun var sliten, hun hadde vært litt irritabel og utafor denne fridagen, men skulle få besøk av en venninne. Hun hadde ikke sett henne på lenge, så hun ville ikke avlyse.

Fem minutter etter at venninnen kom, følte Anine seg rar. Hun skulle sjekke noe på mobilen og merket at høyrehånden ikke lystret, den hadde dovnet bort. Hun forsøkte å massere den, og sa noe til venninnen som ikke var forståelig. Så ringte hun til moren.

«Jeg føler meg rar!»

«Jaha, hva skal jeg gjøre med det», svarte moren.

- Jeg hadde ikke noe vondt, men en følelse av å være kjempefull og fikk et behov for å reise meg og gå, forklarer Anine.

Hun koplet ikke at dette kunne være et slag.

Så sa hun noe mer som moren ikke forsto, skulle ta et glass vann og falt om. Venninnen overtok telefonen og fikk forklart moren at Anine var helt skjev i ansiktet.

Da skjønte moren alvoret.

Trodde det var over på et par uker

Hun ble hentet i ambulanse og kjørt til Ahus.

Der våknet hun av at søsteren satt ved siden av og gråt. Selv forsto hun ikke omfanget, til tross for at hun hadde trykk i hodet, bare kunne snakke med én stavelse om gangen og ikke kunne huske hvilket år det var.

- Jeg var lam i hele høyre side, ingen muskler fungerte.

Likevel smilte hun til alle som kom på besøk for å muntre dem opp. De ble jo så triste når de så henne.

- Jeg tenkte det skulle være over på et par uker og at jeg da ville være hjemme igjen, omtrent som før.

I stedet ble det ti dager på slagavdelingen, ti uker på nevrorehabiliteringen på Ahus og tre måneder på Sunnaas sykehus. Deretter inn og ut av Catosenteret i et års tid. Etterpå det har det vært flere opphold ved Sunnaas igjen også.

Anine går fremdeles i terapi for å få hjelp til å takle den psykiske biten av det hele.

- Slag er også et følelsesmessig traume som må bearbeides, sier hun.

Den nærmeste i alder var 70 år

Anine hadde ikke lyst til å være på nevrorehabiliteringen på

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Helse- og omsorgsministeren sier kommunene ikke kan kreve at helsepersonell stiller på jobb i sommermånedene for å gi en fjerde dose til de som er 75 år eller eldre.
Sykepleien 29.06.2022
I ukene fremover er det mulig at innleggelsestallene blir like høye som i vinter, skriver Folkehelseinstituttet i en risikovurdering.
Sykepleien 29.06.2022
- Som samfunn bør vi sikre oss at eldre og sårbare blir ivaretatt i varmen, sier Anette Hylen Ranhoff, professor i geriatri.
Sykepleien 29.06.2022
NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen vil at de nye psykisk helse og rus-sykepleierne skal få spesialistgodkjenning fra myndighetene.
Sykepleien 28.06.2022
Nye tall fra Folkehelseinstituttet viser at 905 av de 994 som døde etter fall i Norge 2021, var 70 år eller eldre.
Sykepleien 28.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt