AddToAny

«På aktivitetsdager fikk jeg tilbud om å dra på shopping med mamma»

«På aktivitetsdager fikk jeg tilbud om å dra på shopping med mamma»
Barn og unge med funksjonsnedsettelse opplever ofte at de ikke får være med på fritidsaktiviteter, i gymtimer eller klasseturer. En ny rapport fra Redd Barna forteller deres historier.
Tweet

Tenk deg at hele klassen din er på utflukt, men at du sitter hjemme og følger klasseturen på Snapchat.

Tenk deg at korpset prøver å tilrettelegge ved å invitere foreldrene dine - og ikke deg - til et møte det året du fyller 16.

Tenk deg at du ikke får være med på ballspill i gymtimen, og må være alene og gjøre noe annet.

Kampanje og rapport

I dag sparker Redd Barna i gang kampanjen «Fritid uten fordommer». Samtidig lanserer de en rapport i samarbeid med Norges Handikapforbund.

Prosjektleder Martine Eliasson har blant annet dybdeintervjuet 30 ungdommer og unge voksne med funksjonsnedsettelser om deres erfaringer med ulike fritidsaktiviteter i barndommen. Eksemplene ovenfor er hentet derfra.

Martine Eliasson er ikke overrasket over det hun har fått høre i arbeidet.

- Jeg kjenner meg veldig igjen i det utenforskapet ungdommene beskriver. De beskriver en hårreisende forskjellbehandling, men det sjokkerer ikke meg. Jeg er så vant til det, sier Eliasson, som selv har en funksjonsnedsettelse.

Stenger barn og unge ute

Hun har bevisst valgt å legge vekt på historier i rapporten.

- Den skulle ikke dreie seg om centimetere og vendesirkler. Jeg ville vise at det handler om at vi stenger en stor gruppe barn og unge ute. Når man innser det, vil jo fagkunnskapen kunne tre inn og ta den tekniske og praktiske delen med hvordan man gjør alt tilgjengelig.

Barnekonvensjonen og norsk lov sier at alle barn har rett til lek, fritid og hvile. Alle barn har rett til å ikke bli forskjellsbehandlet. Alle barn med psykiske og fysiske funksjonsnedsettelser har rett til tilrettelegging, slik at de kan delta, utvikle seg og ha opplæring på lik linje med alle barn.

Vekk med fordommene

- Hva slags diskriminering er det barn og unge med funksjonsnedsettelse utsettes for?

- De u

Les mer

Flere saker fra Handikapnytt

Ikke la deg lure av pustemaskinen. Ingrid Thunem (34) har en arbeidskapasitet som kan ta pusten fra de fleste. - Det er viktig for meg å være aktivist, sier de.
Handikapnytt 24.11.2023
Et parkeringsbevis for forflytningshemmede trenger ikke ha et synlig stempel fra kommunen, fastslår Parkeringsklagenemnda.
Handikapnytt 27.09.2023
(NTB-TT:) Aktive paralympiere vil ikke at russiske og belarusiske idrettsutøvere skal få være med i Paralympics i Paris til sommeren.
Handikapnytt 27.09.2023
Ingen ny bilavtale. Fortsatt ingen elbiler. Og utvalget av tradisjonelle dieselbiler til rullestolbrukere som er tilgjengelig fra Nav, blir sterkt redusert.
Handikapnytt 25.09.2023
Nav får kritikk fra Sivilombudet for å begrunne avslag dårlig og uforståelig.
Handikapnytt 23.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt