AddToAny

«Man aner en viss styringsglede, for ikke å si kåthet»: Tildelingsbrevet - en sjangeranalyse

«Man aner en viss styringsglede, for ikke å si kåthet»: Tildelingsbrevet - en sjangeranalyse
Anser myndighetene seg virkelig forpliktet til noe som helst? Kristian Bjørkdahl dissekerer departementets store styringsinstrument, Tildelingsbrevet.
Hvis du, som jeg, har brukt større deler av ditt yrkesliv på å kvalifisere deg som fagretoriker, vil du ha opparbeidet et dypt og lidenskapelig forhold til Carolyn Millers artikkel «Genre as Social Action».[1] Men siden det er svært liten sannsynlighet for at du har brukt ditt yrkesliv på denne måten, bør jeg kanskje begynne med et aldri så lite sammendrag.

Millers argument er at vi, hvis vi ønsker å forstå hva sjanger er for noe, bør rette blikket verken mot en sjangers form eller innhold, men mot handlingene den utøver - altså hva disse tekstene gjør. Millers forslag er beslektet med idéen om «talehandlinger», som sier at ytringer ikke bare formidler et budskap, men at de også kan ha pragmatiske funksjoner, det vil si at de gjør noe, at de handler - for eksempel når en prest ytrer: «Jeg erklærer dere herved for rette ektefolk å være!». Miller understreker hvordan dette er tilfelle ikke kun for enkelte ytringer, men for hele ytringsmønstre. Med et slikt blikk kan man forstå sjangre som typiske svar på tilbakevendende retoriske situasjoner, de er omtrent som handlingsvaner vi utøver i og med tekst - selv om jeg må legge til at det, i hvert enkelt bidrag til en sjanger, gjerne foregår forhandlinger om hva sjangeren skal være, hvor langt den kan tøyes, hvilke formål den kan settes til, og så videre.

Ved å studere hvordan denne sektorens ulike teksttyper handler, kan man avdekke overraskende mye ved hvordan sektoren fungerer

For å være mer konkret, er formålet mitt her å rette blikket mot noen av UH-sektorens sjangre. Det er mye å ta av, for denne sektoren holdes jo oppe av en hel rekke ulike sjangre, fra akademiske bøker og artikler, til kronikker, essays og populærvitenskap, til prosjektsøknader, rapporter og klarspråk-sammendrag, til blogginnlegg, twitter-meldinger og Powerpoint-presentasjoner. Hver av disse sjangrene fortjener et studium, nettopp fordi hver av dem, som Miller påpeker, kan studeres som handlingsmønstre, som mer eller mindre etablerte svar på situasjoner som jevnlig oppstår i denne sektoren. Ved å studere hvordan denne sektorens ulike teksttyper handler, kan man avdekke overraskende mye ved hvordan sektoren fungerer. Gitt at dette er Khrono og ikke Oxford University Press, må jeg imidlertid begrense meg, så i denne omgang har jeg bestemt at jeg vil ta for meg tildelingsbrevet - en på alle måter sentral sjanger i UH-sektorens virkemåte.

Tildelingsbrevet

Jeg vil rette blikket mot et langt på vei tilfeldig valgt studieobjekt, nemlig «Tildelingsbrev 2021 for Nord universitet», som ble sendt fra Kunnskapsdepartementet 18. desember 2020, og behandlet i styremøte ved Nord universitet 5. februar 2021.

Det første vi bør legge merke til er tildelingsbrevets visuelle karakter: Øverst på brevarket troner Riksløven, i gult mot rødt, og mot en dyp, blå bakgrunn, og med påskriften DET KONGELIGE KUNNSKAPSDEPARTEMENT flettet inn, som en logo. Vi forstår umiddelbart at her skal skje noe både formelt og viktig, endog høytidelig. Gitt innholdet i brevet, bidrar disse elementene også med noe mer, nemlig en påminnelse om universitetenes status og plassering i det norske samfunnet. Tildelingsbrevet som sådan kan leses nettopp som et forsøk på å angi universitetenes plass.

Navnet på brevet, «Tildelingsbrevet», og den innledende teksten, som slår fast at «Til

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt