AddToAny

«Han ble ikke engang gjenkjent av sine egne»

«Han ble ikke engang gjenkjent av sine egne»
Sannhets- og forsoningskommisjonen kan ende opp med å gestalte den fornorskningen de er satt til å analysere, skriver Lill Tove Fredriksen.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Den såkalte Sannhets- og forsoningskommisjonen har mange store oppgaver i sitt. Jeg har stilt noen spørsmål vedrørende kommisjonens arbeid i Khrono den, den og den I en samtale med Elin Margrethe Wersland i Ságat den 21. mai etterlyses kommisjonen i den offentlige debatten.

Leder av kommisjonen, Dagfinn Høybråtens ikke-svar i Khrono den gjør ikke bildet av kommisjonens ambisjoner eller planer noe klarere. Kommisjonen kan ende opp med å gestalte den fornorskningen de er satt til å analysere. Hittil har de deltatt gjennom sin taushet i et håpløst forsøk på å tie ihjel samtalen. Men samtalen må fortsette.

Én etterlatenskap av fornorskningen er at en del samer fornekter seg selv gjennom å fornekte sin samiske identitet. Et sentralt spørsmål er hvilke metodologiske grep bør man ta for å kunne analysere og kommentere selvfornektelsen blant samer? Hvorfor valgte de å gå i ett med møblene og veggene i de norske rom

Les mer

Flere saker fra Khrono

Store politiske- og holdningsendringer kan forløpe på forskjellig vis. Trond Andresen tar i bruk kybernetisk tekning når han ser på samfunnsdynamikken, og oppfordrer til samarbeid.
Khrono 09.07.2020
Sammen med seks andre universiteter, er Universitetet i Oslo, NTNU og NHH med i universitetsallianser som har fått status som European Universities.
Khrono 09.07.2020
Et klassisk breddeuniversitet som UiO er mye mer enn en ren utdanningsinstitusjon. Noe av oppdraget er å beskytte og ta vare på Norges vikingtidsarv, skriver Svein Stølen.
Khrono 09.07.2020
Da det var Stavanger universitetssykehus sin tur til å arbeide videre på regionens aller viktigste fellesprosjekt, som det nye sykehuset inngår i, valgte universitetssykehuset heller å arbeide for seg selv.
Khrono 09.07.2020
17 personer har søkt på stillingen som kommunikasjonsdirektør ved høgskolen.
Khrono 09.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt