AddToAny

«Faste midlertidige» skal utredes

Proba samfunnsanalyse skal undersøke om det er sammenheng mellom ekstern finansiering og midlertidighet.
Regjeringen har vært tydelig på at midlertidigheten ved universiteter og høyskoler skal ned. I dag er andelen midlertidige ansatte rundt 14 prosent, hvis man ikke regner med ph.d.-er og postdoktorer. I resten av arbeidslivet ligger nivået på rundt åtte prosent.

I tillegg kommer de såkalte «faste midlertidige», vitenskapelig ansatte som har fast kontrakt, men som risikerer å bli sagt opp når de eksterne prosjektmidlene tar slutt. Mens en gruppe NTNU-forskere har krevd «reell nedgang» i midlertidigheten, altså at det må inkludere «faste midlertidige», har NTNUs prorektor for forskning uttalt at betegnelsen ikke gir mening.

Tilbakevendende tema

I vår lyste Kunnskapsdepartementet likevel ut et oppdrag som skal se på sammenhengen mellom ekstern finansiering av forskningsprosjekter og midlertidighet.

Statssekretær Oddmund Hoel begrunnet den gangen utlysningen med at ekstern finansiering er et tilbakevendende tema i debattene om midlertidighet, og at det er behov for mer kunnskap om temaet.

Nå kan Khrono melde at oppdraget har gått til Proba samfunnsanalyse. Prosjektleder Jens Plathe sier til nettavisen at de bant annet skal se på midlertidighet i sammenheng med akademisk frihet og organisering og ledelse.

Vil belyse ulike syn på hva som er midlertidighet

Utredningen skal gjennomføres via intervjubaserte case-studier ved tre institusjoner i universitets- og høyskolesektoren, samt en litteraturstudie som setter funn og konklusjoner inn i en internasjonal kontekst.

- Utfordringen her er ikke primært hvordan man skal definere midlertidighet, men at det kanskje ikke er enighet om hva som er å regne som uønsket midlertidighet. Vi vil belyse ulike syn på dette gjennom case-studiene, sier Plathe til Khrono.

Skal etter planen være ferdig til nyttår

Andelen forskerårsverk har økt fra rundt 1300 i 2016 til over 1600 i 2021. Samtidig har det vært en betydelig nedgang i andelen midlertidig tilsatte i forskerstillingene 1109 og 1110, fra mellom 60-70 prosent til i overkant av 30 prosent, ifølge Kunnskapsdepartementet. Da de lyste ut oppdraget skrev de at de vil komme til bunns i argumentet om at forskere i «økende grad er 'fast midlertidig' ansatte og at institusjonene med denne praksisen 'pynter på statistikken'».

Oppdraget skal etter planen starte i løpet av høsten 2022, og være ferdig innen 31. desember 2022.

Image-text:

- Jeg ser ingen grunn til at andelen midlertidighet skal være særlig høyere her enn i arbeidslivet ellers, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) da han talte på Forskerforbundets Forskningspolitisk i fjor høst. Foto: Jørgen Svarstad

Extra-info:

Fakta «Faste midlertidige»

Uformell betegnelse på faste ansatte der stillingen er finansiert av eksterne midler, for eksempel fra Forskningsrådet, EU, offentlig sektor eller privat næringsliv.

Når de eksterne midlene tar slutt risikerer de å bli sagt opp. Det regnes som bortfall av oppgaver og anses dermed som gyldig grunn for oppsigelse ved fast stilling i henhold til statsansatteloven § 19 (1).

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

- Vi får en kompetent statsråd som kjenner sektoren veldig godt, og som er klar til å sette i gang fra dag én. Og så er det gøy med en forsker som forskningsminister.
Forskerforum 26.02.2024
Instituttbestyreren var en trivelig kar i de gode gamle dager. En som støttet medarbeiderne når det trengtes, og fordelte det som var av midler, rettferdig og klokt. Som en trygg far i huset.
Forskerforum 26.02.2024
• er landets største og ledende fag- og interesseorganisasjon for ansatte i forskning, høyere utdanning og kunnskapsformidling.
Forskerforum 26.02.2024
Kor langt inn på norsk side strekk grensehandelen med Sverige seg? Butikkdata frå NorgesGruppen gjev nokre svar.
Forskerforum 26.02.2024
Forskerforbundet har over 280 store og små lokallag, og et av de mindre finner vi i administrasjonen på Stortinget. Der har Forskerforbundet manglet en egen tariffavtale. Men nå er avtalen i boks.
Forskerforum 26.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt