AddToAny

«Det verste som kan skje er at kommunen overtar og Jonas og Raymond får bestemme hva vi skal spise til middag»

Mens de rødgrønne jubler for avkommersialisering av eldreomsorgen, brer uroen seg blant seniorene i helprivate Gabels Park i Oslo: Risikerer de å bli overlatt til kommunal drift?
- Hva vi frykter mest? Jo, det er at ingen vil ta over og videreføre konseptet, og vi som bor her må flytte. Forhåpentligvis får vi hjelp med flyttingen. Selv orker jeg ikke tanken, jeg har flyttet nok i mitt liv.

Vigdis Varn (80) rekker ikke å trekke pusten, før Tom Oppegaard (84) kommer henne til unnsetning:

- Dét skjer ikke, de kan ikke bare si opp leiekontraktene våre og kaste oss ut. Nei, det verste som kan skje er at kommunen overtar og Jonas og Raymond får bestemme hva vi skal spise til middag!

Trygghet til 35 000

I tøffelavstand fra Bygdøy allé, en overkommelig rullatortur fra Frognerkilen og Tjuvholmen, finner du et av Oslos mest eksklusive tilbud om eldreomsorg. I vestibylen i Stendis helprivate Gabels Park er det parkett på gulvet, freshe farger på veggene og ei tavle som med håndskrevet hilsen ønsker velkommen til lunsj og middag i restaurant «Det glade bord». Her kan seniorer for 24 000-35 000 kroner i måneden leie en lettstelt leilighet med «markedets beste helse- og trygghetspakke»: Trygghetsalarm med GPS, sykepleier med døgnvakt, vaskehjelp og trim to ganger i uken er inkludert. Ekstra tjenester kan leies hele døgnet: Et kvarter med hjemmesykepleie koster 118 kroner, eventuelt 472 kroner for en time. For 122 kroner pr. kvarter eller 488 i timen tilbys praktisk bistand, tur- og besøksvenn, vaktmester- og sjåførtjenester. En to-retters middag i restauranten er priset til 150 kroner. Fysioterapeut, fotterapeut og frisør er tilgjengelig.

Rønnaug Jarlsbo

Navnene på postkassene røper at flere kjente, pensjonerte representanter for Norges politiske, kulturelle og intellektuelle elite foretrekker dette alternativet i livets finaleomgang.

Nå har en uro sneket seg inn i det kremhvite bygget på Oslo vest.

Rønnaug Jarlsbo

Uventet brev

«Til alle beboerne på Gabels Park» var overskriften på brevet som 4. november 2021 ble dyttet ned i postkassene i vestibylen. Denne gangen dreide det seg ikke om en invitasjon til en gøyal krabbefest eller stimulerende ekskursjon. Avsenderne var to direktører i Stendi, og anledningen var et informasjonsmøte. Om et salg. Påfølgende ettermiddag i Restaurant Det glade bord, ble beboerne orientert om at selskapet bak konseptet de hadde valgt for å sikre seg en trygg og god alderdom skulle selges. Beslutningen var politisk begrunnet: I flere kommuner hadde det blitt for vanskelig og lite lønnsomt å være privat aktør i eldreomsorgen.

Stendi Senior er den tredje store, private aktøren innen eldreomsorg som kaster inn håndkle av samme årsak på få år. Unicare ga seg i 2019, Attendo i 2020.

Umiddelbart etter informasjonsmøtet fikk beboerne et nytt brev fra Stendi Senior AS, med utfyllende informasjon:

«De seneste årene har flere kommuner tatt tilbake driften av sykehjem fra private, og det er flere år siden et sykehjem ble lagt ut på anbud der private har fått delta i konkurranse. Det har igjen påvirket bedriftens økonomi og fremtidsutsikter.»

Fagbladet har lest disse brevene.

- Nyheten kom totalt overraskende på oss, sier Tom Oppegaard, som sammen med Vigdis Varn og Graham Dukes utgjør beboerrådet i Gabels Park. Inntil for halvannet år siden var de demokratisk valgte representantene primært en festkomité. Nå har beboerrådet fått tyngre oppgaver.

- Vi kjøpte ikke forklaringen o

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

240 frisører i Bergen og Oslo kan være i streik i morgen tidlig.
Fagbladet 19.05.2022
Alderspensjon under utbetaling øker med 4,12 prosent. Det melder Arbeids- og inkluderingsdepartementet onsdag.
Fagbladet 19.05.2022
Ragnhild (23) betaler 8500 kroner for en sokkelleilighet i bilavstand fra jobben i Tromsø - og kan kanskje kjøpe en nedslitt leilighet til 2,5 millioner.
Fagbladet 19.05.2022
Uansett om du er vekter eller hjelpepleier så er det viktig med en stillingsstørrelse og lønn du kan leve av og en arbeidstid du kan leve med.
Fagbladet 19.05.2022
- Vi håper på en konstruktiv mekling, men vil bare akseptere et resultat som ivaretar alle yrkesgrupper, sier Roger Dehlin som leder Fagforbundet Oslo foran meklingen om tariffoppgjøret i Oslo kommune.
Fagbladet 18.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt