AddToAny

«Det verste er når fredagen kommer, halvveis uavklarte pasienter sendes hjem»

«Det verste er når fredagen kommer, halvveis uavklarte pasienter sendes hjem»
Dårlig planlagte utskrivelser av pasienter med store pleiebehov skaper problemer for hjemmesykepleien.
Nesten 90 prosent av hjemmesykepleierne som var med i Sykepleiens undersøkelse Hjemmesykepleie i endring (se faktaboks nederst i saken), svarte bekreftende på at de hadde opplevd å ta imot utskrivningsklare pasienter som har vist seg å ha problemstillinger de ikke har hatt kompetanse til å håndtere.

Her kan du lese hjemmesykepleierens beskrivelser av slike situasjoner:

Utskrevet fredag kl. 15 uten utstyr og medisiner

Et gjennomgående tema i besvarelsene er svikt i samhandlingen mellom sykehus og kommunene. Mangel på informasjon, prosedyrer og utstyr ved utskriving fra sykehuset skaper problemer for hjemmetjenesten, spesielt ved utskrivelse rett før helgen, da bemanningen er redusert.

«Det aller største problemet vi ofte har, er at pasienten ikke kommer hjem med enten epikrise og medisinliste, eller nye medisiner som sykehuset har satt brukeren på.»

«Ofte kommer det melding om utskrivningsklare pasienter fredag kl. 15.00. Mange av disse pasientene skal fortsette behandling hjemme. Det er problematisk da det ofte er prosedyrer som kun sykepleier kan gjøre. Vi opplever og ha «fulle» lister fra før, ofte sendes pasientene hjem uten tilstrekkelig utstyr for med. behandling også, slik at vi må bruke mye tid på å ringe sykehuset og få med. utstyr sendt med drosje.»

Det er ikke alltid pasientens tilstand stemmer overens med det som står i utskrivningsrapporten fra sykehuset. Flere skriver at de har opplev å ta imot pasienter som er betraktelig dårligere enn beskrevet.

«Ikke forsvarlig å ha dem hjemme»

«Det skjer at pasienter er utskrevet med behov som ikke stemmer med utskrivelses rapport. Pasienten har så store behov for ivaretakelse/vurderinger at ikke punktbesøk fra hjemmesykepleien er tilstrekkelig. Eks. forvirrende/ukritiske pasienter, fallfare, minimalt væske og næringsinntak, dårlige pasienter som ikke er reelt avklart, hvor reinnleggelse er nødvendig.»

«Det har hendt at pasienter har blitt utskrevet fra sykehus og vist seg å være i en slik dårlig tilstand at det ikke opplevdes som forsvarlig å ha dem hjemme.»

Mangler opplæring

Hjemmesykepleierne forteller at de mottar pasienter med hjelpemidler, prosedyrer eller problemstillinger det ikke er gitt opplæring i.

«Pasienter som kommer hjem med for eksempel ulike typer pumpe (smertepumpe, sondeernæring), som de ansatte på vakt ikke har hatt kjennskap og / eller kompetanse til å håndtere. Også situasjoner hvor brukere har fått innlagt PEG, sonde, VAP, CVK, PICC-LINE, MID-LINE o.l. og kommer hjem uten at sykepleierne på vakt har hatt tilstrekkelig med kompetanse. Planlagt hjemmedød og prosedyrer og retningslinjer rundt dette, veldig avhengig av hvem so

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

- Menn vil ikke plutselig oppsøke hjelpeapparatet når de har blitt 40 år og sliter med selvmordstanker, sier helsesykepleierleder Ann Karin Swang.
Sykepleien 19.09.2020
Jeg er svært bekymret for at årets lønnsoppgjør fører til at sykepleiermangelen vil vokse. Vi må slutte å bare tenke på å rekruttere. Vi må også beholde sykepleiere, skriver Martin Solbjørg.
Sykepleien 18.09.2020
I medisinen kryr det av dem: Egennavnene som er knyttet til sykdommer, reflekser og andre kroppslige fenomener. Hva vet du egentlig om eponymer?
Sykepleien 18.09.2020
Hvorfor skal sykehusene bruke tid og penger på å saksøke viktig arbeidskraft? Bør de ikke heller sette alle midler til for å rekruttere? spør Ann-Chatrin Linqvist Leonardsen.
Sykepleien 18.09.2020
39 plasser til intensiv, 32 til kreft og 25 til avansert klinisk sykepleier. Se hele listen her.
Sykepleien 17.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt