AddToAny

Ulike veier til likestilling i Norden

Ulike veier til likestilling i Norden
Finland er best på likestilling i Norden, men det er ikke på grunn av kvotering. Den nordiske likestillingsmodellen handler om resultater, ikke om politikk, mener Mari Teigen og Hege Skjeie.
Mer om Likestillingspolitikk Mer om Norden Mer om Politikk Mer om Ledelse I de nordiske landene er det en høy andel kvinner i politikken. Men vi kan ikke nødvendigvis snakke om noen nordisk modell når det gjelder likestillingspolitikk, sier Mari Teigen. Her debatterer de norske politikerne Hadia Tajik og Siv Jensen. Foto: Flickr/Eirik Helland Urke.

Denne artikkelen er et samarbeid mellom Kilden kjønnsforskning.no og forskningsmiljøet CORE/NORDICORE.

De nordiske landene skårer jevnt over høyere enn de fleste andre land i verden på ulike mål for kjønnslikestilling. Til tider fremstilles vi som de rene likestillingsparadiser.

Men har vi oppnådd disse relativt kjønnslikestilte tilstandene med en type politikk? Ikke nødvendigvis, ifølge ny forskning fra Mari Teigen, leder for CORE ved Institutt for samfunnsforskning, og Hege Skjeie, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

- Til tross for at tanken om en nordisk likestillingsmodell er en etablert forestilling som det snakkes mye om, er det ikke helt klart hva denne modellen egentlig går ut på, sier Hege Skjeie.

Hege Skjeie er professor i statsvitenskap ved UiO.

Både i familiepolitikken, som er så viktig for kvinners deltakelse i arbeidslivet, og i politikk for å sikre lik representasjon i politiske organer, er det nemlig store variasjoner.

- Vi kan snakke om en nordisk likestillingsmodell hvis vi bare ser på resultatene, vi utmerker oss som særlig gode på kjønnslikestilling i verdenssammenheng, sier Mari Teigen.

- Men vi kan ikke nødvendigvis snakke om noen nordisk modell når det gjelder likestillingspolitikk. Her er det stor variasjon landene i mellom, fortsetter hun.

Høy kvinneandel i Norden

- Tradisjonell forskning på velferdsstaten behandler gjerne likestillingsmodellen som et spørsmål om kvinners arbeidsdeltakelse og om velferdsordninger som tilrettelegger for dette. I tillegg ser forskningen tilgang til makt og innflytelse som et viktig aspekt ved modellen, forteller Skjeie.

Tallenes viser at de nordiske landene skårer høyt på økonomisk uavhengighet og likhet mellom kjønnene. Vi har også gode resultater når det gjelder politisk deltakelse og representasjon blant kvinner.

- Det er disse to dimensjonene, økonomisk likhet og demokratisk makt, som utgjør byggeklossene i en nordisk likestillingsmodell, ifølge Skjeie.

Med utgangspunkt i statistikken fra EUs Gender Equality Index, og tilsvarende statistikk for No

Les mer

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt