AddToAny

Tilbake til øya

Tilbake til øya
Det er sommer, rundt omkring på øya går geiter og tygger ned kratt og busker. De rydder for kommunen. For familien Haugen er geitene blitt et levebrød. Melken fra dem blir til ost, type fransk chèvre, som serveres på noen av landets beste restauranter.
DET HVISKER i de irrgrønne bladene. Fuglekvitter, breking og stemmer i det fjerne. Det oser av grillen og klirrer i flasker. De ferierende har slått opp telt på åpne sletter. De kan være her takket være geitene. I mange år var gresslettene nesten tomme for telt, og rådyr og flått hadde inntatt det gjengrodde landskapet. På vestsiden står et gult bygg, Baklia, en gammel dynamittfabrikk, nå forvandlet til et verksted for ysting, brødbaking og kafévirksomhet.

- Hyggelig å se deg igjen! sier geitebonde Helge og kokk Johannica Haugen. Tidligere på året, på en messe, fikk vi smake osten deres. Mild og fyldig. Smeltet på tungen. - Folk som ikke liker den litt stramme smaken av geit blir ofte positivt overrasket når de smaker våre produkter, sa Helge den gang. Smaken har ført oss hit, til Håøya Naturverksted, en drøy time med båt fra Oslo. - Mer økologisk kan det ikke bli, sier bonden som gjennom handling vil vise folk hva økologi er i praksis. Sertifiserte er de derimot ikke.



FRA SLUTTEN av juni til begynnelsen av september bor familien Haugen på Håøya sammen med 200 kasjmirgeiter, hvorav 30 melkes. Resten av året holder de til på Mørk Gård på Sætre, et småbruk Helge kjøpte ved milleniumsskiftet. Bruket var gjengrodd og han anskaffet noen geiter for å rydde plass. Fire år etter besøkte Johannica fra Birmingham faren sin, Helges nærmeste nabo, og etter en stund flyttet hun inn hos Helge med barna Morwenna og Sasha. Både familien og geitedriften ble utvidet, etter hvert kom Eigil til verden. Dette er tredje sommeren familien tilbringer på øya.

- I 1950-årene var
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt