AddToAny

Takk for maten

Takk for maten
Tre små ord, på linje med ha det bra, ha en god dag, hvordan står det til... Vi har lært det alle sammen, være høflige og å vise takknemlighet. Men alt skjer så fort for tiden! Vi kaster i oss maten og fyker fra bordet.
TIL TROSS FOR høyt tempo må vi ikke glemme vanlig høflighet, ellers er det ute med oss. Å takke for maten er egentlig en særnorsk skikk. Du hører sjelden utlendinger takke før de reiser seg fra bordet, de holder sjelden takk for maten taler og - ifølge en fransk bekjent - er det heller ikke så vanlig å si "bon appétit" lenger heller før måltidet.

Det finnes mange måter å utvise høflighet ved bordet på; en er å spørre kokken interessert om oppskriften, råvarene, hvordan retten ble krydret, hvor råvarene kom fra osv. Det viser at du har roet litt ned på tempoet og faktisk tar deg tid til å dvele litt over hva det er du spiser og hvordan det smaker. Det er slutt på å holde oppskrifter hemmelig; som en venninne av meg sier; har du en hemmelig oppskrift, ikke gi den til meg!



DET ER SÅ MYE å være takknemlig for. Ikke minst bør vi sende bøndene en varm tanke, de som står på nesten 24/7 for at vi skal ha god mat på bordet. Jeg har besøkt noen små bruk i vår, i den fantastiske tiden da alt gis nytt liv, både på marken og i fjøset. Det er så idyllisk og rørende å se små lam, kyllinger, killinger og grisunger i sine første leveuker. For alle som har sitt daglig arbeid bak en kontorpult er det rent ut sagt fristende å ville gjøre noe annet med livet. Men når jeg setter meg i bilen for å kjøre til byen igjen tenker jeg "hadde jeg virkelig orket dette hver eneste dag? Melke to ganger om dagen, fôre dem, gi dem vann, sende dem til slakt, så, luke, høste og lagre - og så forsøkt å selge varene mine? "

Jeg hadde ikke klart det, ikke hver eneste dag. Vi forventer mye av de som skaffer oss maten; fiskerne som er ute i all slags vær, bonden som konstant er på vakt, ystefolka som rører og rører og stapper og stapper, snur og vender på ostene - det aller meste er håndarbeid. Hver dag. Det er noe å takke for.



EN STOR TAKK også til alle de kreative kokkene som går opp løypa for oss amatørkokker og gir oss kjærkommen inspirasjon. Ikke bare tilbringer de timer på kjøkkenet for å teste ut råvarene og nye, fantasifulle måter å bruke disse på, men de er så utrolig sjenerøse med å dele! Kokebøker og oppskrifter på nettet er tilgjengelig for alle, råd om plukking og høsting, tradisjonsmat så vel som nye og kreative retter er det fritt frem for alle å bruke, redigere og prøve med de smakene du liker. Det er gøy å sakse litt herfra og derfra, erstatte én råvare med en annen, bruke det som er tilgjengelig - men kunne sjekke med de proffe at vi ikke er helt på jordet.

Slik blir mange av rettene i ukemenyene her i Ren Mat til. Det er ikke revolusjonerende matlaging, men oppskrifter tuftet på både tradisjoner og nye ideer i en salig blanding. Alt tester vi ut og lager før de ender her, og alt som kommer på trykk smaker godt i følge kontrollpanelet som
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt